Novosti

Preporuke: serije

Povratak u fantastiku

Znanstvena fantastika se na streaming servise vratila jača nego ikad, a pritom nije u pitanju nostalgija, nego serije koje u isto vrijeme odaju hommage SF tradiciji i nepogrešivo gađaju Zeitgeist prikrivenih prijetnji koje dolaze "izvana"

Stranger Things (Netflix)

Nakon pune tri godine omiljena serija generacije X vratila se u velikom stilu. Klinci su u međuvremenu narasli, pa je narastao i horor koji ih okružuje; nije to više samo simpatična dječja SF horor drama koja, upakirana u scenografiju, kostime i pop-kulturne reference iz tog živopisnog perioda, golica nostalgiju za osamdesetima. Četvrta je sezona krvava i mračna kao današnjica u kojoj je nastala, a Upside Down svijet veličanstveno zastrašujuć i obogaćen novim zlikovcem Vecnom, koji cravenovski proganja i ubija sirote tinejdžere, već umorne od posttraumatskog stresnog poremećaja izazvanog životom u Hawkinsu u Indiani. Imala su braća Duffer puno vremena da osmisle raskošnu priču i estetski je upakiraju u horor spektakl kakav gotovo da nije viđen u televizijskoj produkciji, pa su možda čak i pretjerali megalomanski produciravši devet epizoda pri čemu je svaka dužine prosječnog filma, ukupno čak pet sati dužeg trajanja od prethodnih sezona. No ambiciozno osmišljena priča ima toliko novih likova i rukavaca da drugačije nisu ni mogli – likovi su se raštrkali po planeti, neki od njih potegnuli čak do Kamčatke osloboditi Hoppera kojeg su se dočepali zli Rusi, omiljeni neprijatelji u holivudskoj produkciji hladnoratovskih osamdesetih. Pripremili su nas autori na to već 2019. u trećoj sezoni, kada još nikome nije bilo nakraj pameti da će se geopolitička stvarnost stubokom izmijeniti do te mjere da će im serija funkcionirati skoro kao karikirani društveni komentar ovog histeričnog Zeitgeista. Premda je baš taj rukavac priče narativno možda najmanje zanimljiv, osvježen je karikaturalnim likom Jurija kojeg je maestralno odigrao Nikola Đuričko, stekavši naklonost čak i Stephena Kinga koji po Twitteru pledira da mu se dodijeli glavna uloga u spin-offu serije. I Eleven se vraća na početak, saznavši vlastitu ulogu u glavnom misteriju priče – kako je i zašto Upside Down uopće prodro na površinu stvarnoga svijeta. "Stranger Things" je još uvijek jednako zabavna i bindžabilna serija koja svakom novom sezonom rehabilitira stare muzičke hitove i gotovo u svakoj sceni ima posvetu nekom filmskom uzoru autora, ali na rasplet i konačni sud morat ćemo pričekati do 1. srpnja, kada će biti emitirane posljednje dvije ovosezonske epizode trenutno najvećeg, a možda i jedinog Netflixovog aduta.

 

Night Sky (Amazon Prime)

Dok Netflix vrluda i grca u hiperprodukciji mahom sladunjavog i lako probavljivog sadržaja, Amazon, kao i Apple, koristi priliku da se nametne zanimljivijim serijama s ozbiljnim glumačkim imenima. Jedna od njih je svakako i SF drama o ostarjelom bračnom paru iz Illinoisa (Sissy Spacek i J. K. Simmons), koji je u svom dvorištu pronašao tajanstveno okno koje vodi u osmatračnicu s pogledom na površinu neke nepoznate planete. Tajna je to koju ljubomorno čuvaju već 20 godina, još otkako im se dogodila velika obiteljska tragedija o kojoj u seriji polako doznajemo kroz flashbackove likova, i pomalo se već dosađuju tim zajedničkim ritualom odlaska u nepoznato u kojemu se ne događa ništa. No učmalost im razdrmaju zabrinuta unuka, tajanstveni neznanac kojeg pronalaze u osmatračnici, kao i znatiželjni dokoni susjed kojemu su njihovi noćni izleti u drvarnicu sumnjivi. Serija ima polagani tempo koji kao da namjerno korespondira s usporenom staračkom dobi glavnih likova, a SF misterij gotovo pada u drugi plan pored međuljudske drame proizašle iz bračne dinamike ljudi koji su zajedno cijeli život. Studija je to karaktera u kojoj likovi traže smisao u tom utjecaju tajnog pristupa zvijezdama na svoje živote, i topla, premda povremeno i tjeskobna pripovijest o ljubavi i starenju.

 

Outer Range (Amazon Prime)

Da se Amazon Prime raspištoljio, dokaz je i nova western SF serija "Outer Range". Još od "Fireflyja", pa kasnije i "Westworlda", nije se u tom žanru pojavilo ništa vrijedno spomena, a ova je serija zanimljivija i od njih jer joj je priča duboko ukorijenjena u realnosti. Smještena je u Wyoming, na farmu bogobojazne obitelji Abott (Lili Taylor i Josh Brolin) kojoj prijeti oduzimanje zemljišta što je već stoljeće u obiteljskom vlasništvu. Uz rivalstvo s bogatim i pohlepnim susjednim zemljoposjednikom, moraju se nositi i s tajanstvenim nestankom majke svoje unuke, problematičnim sinovima kaubojima i hipi neznankom koja im se ulogori na posjedu, a stari farmer Royal na zabačenom pašnjaku nabasa i na čudnovatu crvotočinu koja mu otkriva putovanje kroz vrijeme. Osim što je sjajno napisana i odglumljena, serija je i silno fotogenična, a cijela je ta začudna mješavina "Dosjea X" i "Twin Peaksa" na prašnjavom američkom zapadu kojim jurcaju kauboji s lasima kroteći goveda obogaćena i odličnom, žanrovski prikladnom muzikom. Zbunjujuća je poput njemačkog "Darka", ali svakako je vrijedno uskočiti u tu crnu zečju rupu na vajominškom pašnjaku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više