Novosti

Kultura

Povratak u jugo-galaksiju

Album "Visitors From The Galaxy Revisited" okuplja 11 autora iz devet zemalja koji su iznova interpretirali muziku Tomislava Simovića za kultni SF film "Gosti iz galaksije" Dušana Vukotića iz 1981. godine, a rezultat je vrlo ujednačeno izdanje

Large rafaneli

Stilski heterogena kompilacija

Leri Ahel i Željko Luketić su nakon dugogodišnjeg rada na arhivskim kompilacijama, izložbama i kroz razne medijske istupe 2017. godine svoju ljubav prema manje poznatim formama jugoslavenske glazbe druge polovice 20. stoljeća uspjeli pretvoriti u izdavački pothvat. Nekoliko godina ranije Luketić je u suradnji s Višeslavom Labošem za Croatiu Records odabrao i uredio kompilaciju "Electronic Jugoton (Synthetic Music From Yugoslavia (1964-1989)". Ona predstavlja jedan od prvih pokušaja da se otkrije novovalnom nostalgijom progutana strana bogate Jugotonove fonoteke. Djelujući kroz etiketu Fox & His Friends, Ahel i Luketić odlaze još dalje u toj "cratediggerskoj" misiji pa se njihov katalog ne koncentrira toliko na fragmente elektroničkih ili synth utjecaja u zabavnoj, namjenskoj ili pop-glazbi koliko na pronalaženje i ponovno predstavljanje potpuno zaboravljenih dijelova ondašnje pop-kulture.

Simović je elektroniku doživljavao kao zvuk za sebe, za razliku od mnogih kompozitora koji su, primjerice, sintesajzere koristili jer nisu mogli angažirati cijeli orkestar, ističe Leri Ahel

Zahvaljujući pažljivom odabiru i pakiranju, a možda i zato što je objavljen tik pred vrhunac globalne nostalgije za osamdesetima, "Electronic Jugoton" se činio kao iznimno pametan komercijalni potez. Rad Fox & His Friends predstavlja oblik arheološkog fanatizma kakav debelo nadmašuje limitirano strpljenje velikih izdavačkih kuća. Njihovo prvo izdanje bila je glazba Tomislava Simovića za kultni SF redatelja Dušana Vukotića "Gosti iz galaksije" (1981.) za koju se dugo vremena vjerovalo da je izgubljena, a Ahel i Luketić su uspjeli locirati i masterirati Simovićevu arhivsku kopiju soundtracka. Simović je bio iznimno plodan autor glazbe za film, kazalište, televiziju i radio, a s Vukotićem je ranije surađivao na Oscarom nagrađenom animiranom filmu "Surogat" i igranom filmu "Akcija stadion" (1977.). Najpoznatiji je ipak po glazbi za serijal o profesoru Baltazaru, koja dijeli određeni pomaknuti, elektronsko-humorni senzibilitet s onom iz "Gostiju iz galaksije".

– Originalni Simovićev soundtrack za "Goste uz galaksije" rijetkost je u kontekstu domaće filmske glazbe, gdje nikad ne dominiraju elektronski instrumenti, pogotovo u smislu da pritom ne služe kao zamjena za postojeće. Simović je elektroniku doživljavao kao zvuk za sebe, za razliku od mnogih kompozitora, koji su, primjerice, sintesajzere koristili jer nisu mogli angažirati cijeli orkestar. Govorimo o razumijevanju elektronskog zvuka kao izvornog, s vlastitim mogućnostima i vlastitim zakonitostima skladanja – odgovara Ahel na pitanje što ih je privuklo izdavanju originalnog soundtracka.

Potreba da se naglasi posebnost određenog izdanja u odnosu na originalni kontekst izrazito je naglašena i kroz njihova iduća izdanja, bilo da se radilo o reafirmaciji Alfija Kabilja kao skrivenog filmskog funk majstora ili prošlogodišnjem otkrivanju zaboravljenog Jugotonovog electro hip-hop izdanja " The Master Scratch Band – The Breakwar". U tom smislu, najnoviji izdavački poduhvat Fox & His Friends istovremeno predstavlja povratak ishodištu i ogroman korak naprijed. "Visitors From The Galaxy Revisited" okuplja 11 autora iz devet zemalja u slobodnoj interpretaciji Simovićevog rada.

– Vukotićev film, osim što pionirski ulazi u jedno područje, vješto kombinira melodije, harmonije, ali i potpuno ambijentalne i atonalne dijelove. Sve to zajedno nije lako postići. Stoga je oduvijek, i pri izlasku originala, bila ideja dati te teme i zvukove brojnim novim autorima i vidjeti što oni tu čuju, kako ih doživljavaju i kako ih interpretiraju. Sve te teme uklopile su se u skladan niz suvremene elektronske, plesne, ali i sasvim apstraktne glazbe. Svaki od remiksera je imao zaseban pristup i svaki od njih još je poželio i vidjeti film i saznati više, a to nekako očekujemo i od ljudi koji se posredno, preko ovih radova, upoznaju s originalom. Takav oblik dvosmjerne komunikacije starog i novog, gdje jedno utječe na drugo ili se koristi za nešto sasvim drugo, bio nam je jako bitan i vjerojatno bi i Simoviću bilo jako zanimljivo čuti što je nastalo. U svakom slučaju, željeli smo da ostavština jedne kulturne povijesti bude ponovno inspirativna, da ne stoji negdje u prašini i ne bude samo notica u biografiji – objašnjava Ahel.

Luketić pak u tekstu na vinilnom izdanju sve ovo i praktički objašnjava, navodeći kako je već glazba s reizdanja originalne glazbe našla put u DJ setove, što ih je inspiriralo na poziv za ovakav vid suradnje.

Ako su dosadašnja izdanja Fox & His Friends predstavljala osvjetljavanje skrivene glazbene prošlosti i pokušaj njenog kontekstualiziranja u sadašnjosti, "Visitors From The Galaxy Revisited" otvara retrofuturistički dijalog unutar kojeg Simovićev rad nije tek sirovi materijal za verzije nadahnute ambijentalnom, klupskom i filmskom glazbom, nego izvor estetske inspiracije koja se čuje i najdaljim i radikalnijim interpretacijama kao što je jungle verzija "Earth’s Gravity Wears You Out" Security DJ-a iz Francuske. Zanimljivo, Ahel i Luketić se nisu ograničili samo na regionalne i hrvatske glazbenike, i to ovom izdanju daje dozu dodatne egzotike. U pitanju je reinterpretacija SF zvukova iz prošlosti nastalih u zemlji vrlo škrte SF tradicije. Prijašnja izdanja postojećih materijala uglavnom su ukazivala na izgubljene budućnosti koje je donijelo zatomljivanje modernističkog impulsa pa "Visitors From The Galaxy Revisited" funkcionira kao svojevrsna utopija. Slika je to onog što je moglo biti da su se ovdašnje avangardne tendencije mogle razvijati kroz primjenu u namjenskoj i pop-glazbi kako se to događalo u primjerice u Britaniji, u kojoj je nemoguće zamisliti ekspanziju rejverske kulture početkom devedesetih bez pionirskog rada BBC-jevog Radiophonic Workshopa. On je kroz televiziju i radio odgojio i pripremio i publiku i izvođače na drugačije, "proširene" zvukove dobra dva desetljeća ranije.

Unatoč stilskoj heterogenosti, ovo je kvalitetom i atmosferom vrlo ujednačeno izdanje čiji (uvjetno rečeno) klupski dijelovi iznimno dobro funkcioniraju u kućnom okruženju. Autori mahom grade zvuk na psihodeličnoj prirodi originalnog materijala pa neke stvari, poput remiksa "Human Spieces" Heinricha Dresslera, zvuče kao dio soundtracka za neki budući pastoralni triler Bena Wheatleyja ili Alexa Garlanda. Već prije je bilo očito da Fox & His Friends prate što rade inozemne arhivske etikete poput Death Waltz, Finders Keepers ili Numero Group, no ovim izdanjem pokazuju ne samo da mogu jednako dobro zapakirati nasljeđe ovdašnje glazbene egzotike, nego da to mogu napraviti na način koji neće predstavljati tek jeftinu dosjetku, čak i kad se pojedine stvari, poput remiksa beogradskog dua Tapan, oslanjaju na iznimno simpatičnu, ali i vrlo očiglednu dijalošku duhovitost.

"Visitors From The Galaxy Revisited" vrijedan je podsjetnik ne samo na nepravedno zapostavljenu ostavštinu Tomislava Simovića, nego i na skoro petogodišnje djelovanje izdavačke kuće koja ovog puta i doslovno staro pretvara u novo. Pretpostavljam da će se Fox & His Friends i dalje držati prije svega sfere arhivskog materijala, no razina kvalitete i promišljanja uloženih u ovaj album pokazuje da se nimalo loše ne bi snašli u izdavanju nekog budućeg originalnog materijala. Rijetko koji izdavač tako uspješno pleše između komemoriranja retro estetike i stvaranja zamišljenih kreativnih svjetova utemeljenih na njoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više