>

novosti logo

Predstavljena knjiga Jovana Mirića: Sve se mijenja kriza ostaje

Ističući da pokojni Mirić nije bio marksist niti liberal, Dragutin Lalović s Fakulteta političkih znanosti podsjetio je na jednu njegovu poruku: ‘Narode, čuvaj demokraciju; demokracijo, čuvaj se naroda’

Sinoć je u Novinarskom domu u Zagrebu promovirana knjiga ‘Sve se mijenja kriza ostaje’ pokojnog politologa Jovana Mirića, koju su zajednički izdali VSNM Grada Zagreba i izdavačka kuća ‘Plejada’. Pred velikim brojem poštovalaca Mirićevog lika i djela, knjigu su predstavili profesori Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dragutin Lalović i Dejan Jović, novinar i urednik Mirko Galić, koji je uređivao tjednik ‘Danas’ u kojem je Mirić objavio brojne tekstove, dok je u ime izdavača govorio Ilija Ranić. Dejan Jović podsjetio je da se osnova za knjigu bila građa koju je Mirićeva porodica predala Arhivu Srba u Hrvatskoj.

- Mirić se do 1983. bavio političkom teorijom, da bi se nakon toga bavio propitivanjem karaktera Jugoslavije i raspleta krize, a onda i odnosima hrvatskog i srpskog naroda - rekao je on.

Ističući njegovo bavljenje Srbima iz Hrvatske, Jović je istaknuo da je najbolje knjige Mirić napisao u penziju, u koju je prisilno otišao 1997. godine u vrijeme velikih društvenih pritisaka, zbog čega je neko vrijeme kao npr. u časopisu ‘Prosvjeta’ pisao pod pseudonimom. Ističući da je Mirić nezaobilazni svjedok vremena i da se u raznim fazama svog rada bavio različitim, ali važnim temama, Lalović je rekao da je Mirić kao profesor volio svoj posao, cijenio studente i njihov intelektualni potencijal.

- Knjiga ‘Sistem i kriza’, čiji su dijelovi 1984. objavljeni u listu ‘Borba’, bila je prijelomna u njegovom radu. Ona je naišla na podršku stručne javnosti, ali ne i na oduševljenje vladajućih. U njoj je tvrdio da nakon Ustava 1974. Jugoslavije praktički više nije postojala jer se bila svela na dogovore republika i pokrajina. Zbog toga je Mirić kritizirao Edvarda Kardelja, tvorca tog Ustava, koji za razliku od onih iz 1953. i 1963. nije omogućavao predstavljanje građana i proizvođača, već republičkih i pokrajinskih suvereniteta, odnosno osam Saveza komunista - rekao je Lalović.

Ističući da Mirić nije bio marksist niti liberal, Lalović je podsjetio i na jednu od njegovih poruka: ‘Narode, čuvaj demokraciju; demokracijo, čuvaj se naroda’. Mirko Galić je podsjetio kako je Mirić kritizirao politiku Hrvatske s početka 1990-ih i njen odnose prema Srbima, ali i pobunu Srba u Kninu.

- Malo je ljudi koji su u to vrijeme istupali protiv zla i u kojem nije bilo lako govoriti o Jugoslaviji. Mirić je rekao da srpski nacionalisti i vođe pobune rade protiv interesa svog naroda, kao i da su hrvatski nacionalisti najveći neprijatelji svog naroda i svoje države, pa ga zato ni jedni niti drugi nisu voljeli - rekao je on.

Urednik i izdavač Ilija Ranić naveo je da se knjiga ‘Sve se mijenja kriza ostaje’ sastoji od tri dijela: onog o samoupravljaju, Partiji i Jugoslaviji, putu u rat i stranputicama mira i o položaju i pravima Srba u Hrvatskoj.

- Mirića rekao da je, prosuđujući krizu, pokušao javnost trgnuti iz letargije - rekao je Ranić. U ime porodice, priređivačima i izdavačima zahvalila je Mirićeva kćer Andrea Šimić, izrazivši zadovoljstvo što se bar dio tekstova našao na jednom mjestu.

1/2