Novosti

Politika

Prema stvarnoj ravnopravnosti

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je na predstavljanju novog projekta upozorila kako stvarne ravnopravnosti nema i neće je ni biti dok god su privatne obaveze isključivo odgovornost žene

Thycevjric3ibg88uf4me6w6bk8

Višnja Ljubičić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

‘Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života’ novi je EU projekt koji je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zajedno s projektnim partnerima predstavila prošli tjedan u Hrvatskom saboru. Predstavljanje projekta moderirao je Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice.

Projekt je financira REC (Rights, Equality and Citizenship), program Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prava/Predstave i Mamforce (Spona komunikacije), a podržavaju ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo poduzetništva i obrta. Vrijednost projekta je 437.172,29 eura, s tim da Europska unija sudjeluje s 350.000 eura. Projekt je započeo 1. siječnja 2016., a trajati će dvije godine. Specifičnost ovog projekta su inovativni načini rada s učeničkom populacijom, pri čemu se kazališna umjetnost koristi kao alat.

Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, u uvodnoj riječi izrazila je svoju podršku projektu te posebice naglasila zadovoljstvo što se on predstavlja upravo u zgradi Sabora.

- Ravnopravnost žena i muškaraca ustavna je vrednota i temeljna vrijednost EU - kazala je Sobol i dodala kako je Odbor u svojem petnaestogodišnjem radu uspio utjecati na uklanjanje rodnih stereotipa.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je istakla kako stvarne ravnopravnosti nema i neće je biti dok god će privatne obaveze - briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima obitelji - biti isključivo odgovornost žene i dok god se misli da je to njezina prirodna uloga.

- U suvremenom svijetu ovakva je podjela rodnih uloga neodrživa jer predstavlja veliko opterećenje za one žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini, znajući da svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na bogatstvo različitosti - kazala je pravobraniteljica.

Ona također smatra kako moramo mijenjati i ustaljeni način percepcije rodnih uloga i poticati ravnopravniju raspodjelu obaveza vezanih uz obitelj. Tako je, primjerice, potrebno prilagoditi zakonsku regulativu koja omogućuje očevima da koriste rodiljne i roditeljske dopuste, a isto tako je važno i mijenjati odnos poslodavaca prema očevima koji koriste ili bi koristili tu mogućnost. I u konačnici, svakako je važno i osigurati dostupnost svih javnih servisa (jaslica, vrtića, cjelodnevnog boravka u školama, domova za starije i nemoćne).

Kao ciljeve projekta pravobraniteljica je stoga istakla: uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i ‘muškim’ i ‘ženskim’ profesijama, usklađivanje privatnog i poslovnog života i za žene i za muškarce te uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukaciju poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Kako se pri apliciranju za ovaj projekt tražila inovativnost u pristupu i provedbi aktivnosti, pravobraniteljica je odabrala suradnju s dvije prominentne umjetničke organizacije, HNK Split i organizaciju Riječi/Prave/Predstave, koje će za potrebe projekta razviti dramaturški sadržaj koji se bavi problemom rodnih stetreotipa. U posebnom fokusu bit će škole, preciznije učenici i učenice završnih razreda srednje škole koji se ili pripremaju za ulazak na tržište rada, ili nastavljaju sa svojom profesionalnom edukacijom.

Interaktivne predstave zamišljene su tako da motiviraju učenike za preispitivanje vlastite percepcije podjele kućanskog rada između muškaraca i žena te da usvoje normu kako su oba spola jednako odgovorna za ispunjavanje privatnih obaveza.

Ispred splitskog HNK-a okupljenima se obratio intendant Goran Golovko koji je kazao kako je već objavljen natječaj za novi dramski tekst u sklopu projekta. Predstava bi gostovala u srednjim školama i na scenama u Dubravačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Glumac Zijah Sokolović iz partnerske organizacije Riječi/Prave/Predstave, koji je primio i specijalnu nagradu UN-a, kratkim prikazom dramskog teksta zajedno sa svojim suradnicama pokazao je kakve predstave će se osmišljavati i igrati za učenike srednjih škola u Sisku, Bjelovaru, Varaždinu i Osijeku.

Dijana Kobas Dešković, direktorica organizacije Mamforce Company, istakla je izjavu Hillary Clinton kako su žene najneiskorišteniji svjetski resurs i zapitala se: ‘Gdje su sve te žene?’ Uz pomoć Mamforcea razvit će se metodologija koja će mjeriti poslovne uvjete i rodnu ravnopravnost u javnim institucijama, državnim tijelima i javnim poduzećima te malim i srednjim poduzećima. Oni najbolji bit će nagrađeni poznatim Mamforce i Dadforce certifikatom u javnim institucijama, državnim tijelima, javnim te malim i srednjim poduzećima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više