Novosti

Kultura

Premijera srpsko-hrvatskog filma "Da li ste videli ovu ženu?"

Srpsko-hrvatski film "Da li ste videli ovu ženu?", debitantsko ostvarenje autorskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, nakon svjetske premijere u Veneciji, prvi put će biti prikazan u Hrvatskoj u subotu u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu

Large film

Glavnu ulogu u filmu glumi Ksenija Marinković

Nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te netom nakon osvojenog Grand Prixa na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu, srpsko-hrvatski film "Da li ste videli ovu ženu?", debitantsko ostvarenje autorskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića hrvatsku će premijeru imati u subotu, 10. prosinca u sklopu 20. izdanja Human Rights Film Festivala u Zagrebu.

Film će biti prikazan u 19 sati u kinu Tuškanac, a ulaz na premijeru je slobodan.

Glavnu ulogu u filmu tumači Ksenija Marinković, a u ostalim nastupaju Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović.... Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i koprodukciji hrvatskih Dinaridi Filma te Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti.

"Da li ste videli ovu ženu?" nadrealistična je psihodrama koja kroz tri priče progovara o identitetu i transformaciji sredovječne žene. Glavni je lik Draginja, žena koja kroz tri različita života pokušava iskočiti iz vlastite kože. O ideji za realizaciju ovog filma autori kažu: "Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama – osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne sadašnjem trenutku. Bez obzira da li to jesu ili nisu, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Međutim – za čime one čeznu? O čemu one sanjaju? Kroz ovaj film željeli smo istražiti skrivene živote sredovječnih žena i tragati za njihovim pravim identitetima. 'Da li ste videli ovu ženu?' je 'doplgenger' bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem", objašnjavaju Dušan Zorić i Matija Gluščević.

Povodom hrvatske premijere filma Ksenija Marinković kaže: "Ovaj film koji je stvaran pet godina s puno dobre volje i jako malo novaca, došao je do Venecije u kategoriju najboljih debitantskih filmova iz cijelog svijeta, obišao je dosad oko 20 festivala, osvojio neke bitne nagrade i kreće dalje. Drago mi je da će hrvatska premijera biti baš na Human Rights Film Festivalu! Film je izazvao vrlo različite reakcije i potaknuo mnoge rasprave, nadam se da će se isto dogoditi i ovdje."

Film je prije nekoliko dana započeo kino distribuciju diljem Srbije, dok će u Hrvatskoj u kina stići tijekom proljeća 2023.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više