>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše G.P.

Prijavite se na radionicu ojkanja

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi poziva na radionicu tradicijskog narodnog pjevanja, ojkanja, koja će se od 26. do 29. avgusta održati u prostorima kulturnog dobra Kule Jankovića u Islamu Grčkom. Radionica se uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te Srpskog narodnog vijeća i VSNM-a Grada Zadra i Zadarske županije održava u okviru projekta ‘Duga iznad Kule’.

Kako navode organizatori, projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena. Važnost tog glazbenog izraza prepoznalo je Ministarstvo kulture, koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti. Uspješno ga je prijavilo i na UNESCO-vu listu zaštićene i ugrožene kulturne baštine.

Osim toga što projekt povezuje materijalnu baštinu u smislu revitaliziranja Kule Jankovića, kao i onu nematerijalnu kroz rad na očuvanju ugrožene nematerijalne baštine, njime se potiču autohtone kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i očuvanje kulturnog identiteta, te pridonosi održivosti područja kroz značajno proširenje turističke ponude. Cilj radionice je prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova i mlađim generacijama koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Nakon završene radionice, stručno educirani pjevači, ‘ojkači’ to će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici. Radionicu vode etnomuzikolozi-istraživači kojima u realizaciji ovog projekta pomažu lokalni tradicijski pjevači. Neposredan način upoznavanja i učenja tradicije, gdje stručni medijatori uz pomoć nositelja tradicije prenose znanja, pokazao se najefikasnijom metodom učenja ove vrste pjevanja, različite od današnjih načina.

Voditelji radionice su maestro Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Zagreba i etnomuzikologinja Sanja Ranković iz Beograda. Za učešće na radionici predviđena je kotizacija od 200 kuna. Postoji mogućnost oslobođenja od kotizacije za manji broj polaznika. Oslobođenje od kotizacije treba zatražiti prilikom prijave, uz kraće obrazloženje. Učesnicima je osiguran doručak ručak, kao i čaj i kava u pauzama za četiri radna dana uz promo materijale.

Prijava se vrši ispunjavanjem prijavnice na www.kulajankovica.hr, a na toj stranici možete dobiti i više informacija. Za polaznike postoji mogućnost besplatnog smještaja unutar kompleksa Kule Jankovića, bilo u zgradama za ograničen broj učesnika ili u vlastitim šatorima u ‘velikoj avliji’ ili u parkovnom dijelu Kule. Broj učesnika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 20. avgusta 2016.

1/1