Novosti

Politika

Prijavljen novi slučaj napada uz vrijeđanje 'majke srpske'

U Valbandonu je došlo do susjedske svađe koja je, kako tvrde napadnuti, završila fizičkim napadom i vrijeđanjem po nacionalnoj osnovi

4o0fe1guacbcisoldiki83t985u

Mjesto Valbandon u općini Fažana

Nakon napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području i u Viškovu, u subotu navečer u Valbandonu, u općini Fažana, prijavljen je novi slučaj koji bi, uz prekršajni nalog za narušavanje javnog reda i mira, mogao završiti i s prijavom za nasilje na nacionalnoj osnovi.

Sve je počelo prepirkom o pravu na parking, koji je inače općinski put. Gosti jednog restorana u Valbandonu, čiji je vlasnik Nenad Baškarad, parkirali su se ispred kuće umirovljeničkog para Janje Marojević i Nikole Tepčića, na što je reagirala supruga Janja Marojević. Potom je, kako ona kaže za Novosti, vlasnik restorana sa svojom ženom i bratom upao u njihovu garažu i prebio supruga Nikolu Tepčića.

- Moj muž je sjedio za stolom, oni su upali unutra i počeli vikati 'kopile srpsko, ovdje si došao', a njegova žena je govorila 'majku vam jebem srpsku'. Krenula sam braniti supruga, sabili su ga u ćošak i udarali, a ja sam pala. Bojim se da će nas opet napasti, strašno mi je što više u rođenoj kući nismo sigurni - prepričala je događaj Janja Marojević, objašnjavajući da su konobari pokušali zaustaviti vlasnika. Ubrzo je, na poziv supruge vlasnika restorana, došla policija, a supružnike je susjeda odvela na hitnu pomoć.

Drugačiju verziju događaja ima vlasnik restorana Nenad Baškarad.

- Nikog nisam napao, nego su oni napali moje goste što rade zadnjih nekoliko godina. Jedanaest godina držimo restoran i nikada, osim s njima, nismo imali problema. Janja Marojević je udarila mog sina, razbila mu je naočale i napravila podljev pod okom. Nisam bio tu kad su napali naše goste. Kad sam došao pitao sam Tepčića zašto mi to rade i tjeraju goste. Nisam ga udario već samo odgurnuo, jer je krenuo rukom na mene - govori Baškarad i najavljuje tužbu protiv susjeda.

Na pitanje o motivima napada tvrdi da je u pitanju samo problem s parkingom, a nikako njihova nacionalna pripadnost.

- Čuo sam da su rekli da sam im prijetio da su četnici, meni to nikad u životu ne bi palo na pamet. Imam tri objekta, preko 20 Srba radi kod mene godinama. Nikad nikome nisam rekao lošu riječ. Moja supruga je zvala policiju jer su se turisti uplašili. Branit ću se sudski, pogotovo zato što me optužio da sam ga napao zato što je Srbin - tvrdi Baškarad.

O incidentu u Valbandonu obaviještena je Mirjana Galo, županijska vijećnica i potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine RH, koju je susjeda napadnutih zamolila da nešto učini, jer su oni u strahu. U izjavi za Novosti komentirala je da je 'duh pušten iz boce i da je to teško obuzdati i uz najbolju volju, mada volje nema'.

- Što očekivati u zemlji čija predsjednica svih građana ne osuđuje nasilje, već čeka policijske izvještaje, koketira s ustašlucima, a premijer to nasilje kvalificira kao pojedinačne slučajeve. Pravosuđe napade tretira kao remećenje javnog reda i mira, opozicija mudro šuti, nitko ne poziva na proteste protiv nasilja i fašizacije zemlje - rekla je Mirjana Galo i dodala da će se u ponedjeljak pozabaviti policijskim i liječničkim izvještajem. Do objave teksta nismo dobili odgovor policije što je utvrđeno na uviđaju..

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više