Novosti

Politika

Prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Srbije

Trajan je interes Srbije da na Balkanu, nasuprot mnogim teškim periodima u daljoj i bližoj prošlosti, zavladaju nepomućeni mir, stabilnost, saradnja i razumevanje, kaže ambasadorka Srbije Mira Nikolić

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Srbije, u Zagrebu je 14. februara u organizaciji Ambasade Srbije, održan prijem na kome su se brojnim prisutnim gostima obratili ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

- Srbija se i danas, zajedno s prostorom koji deli sa svojim susedima, suočava sa mnogim izazovima koji nikako nisu jednostavni, a čije uspešno prevazilaženje zahteva mnogo istinske posvećenosti, mudrosti i strpljenja. Trajan je interes Srbije da na Balkanu, nasuprot mnogim teškim periodima u daljoj i bližoj prošlosti, zavladaju nepomućeni mir, stabilnost, saradnja i razumevanje. Želimo da budemo zemlja koja rešava, a ne pravi probleme - rekla je ambasadorka, ističući da članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših vanjskopolitičkih prioriteta.

- Evropska perspektiva važan je faktor unapređenja regionalne saradnje, pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja dijalogom na prostoru Zapadnog Balkana. Naš iskreni stav jeste da je svestrano unapređenje odnosa i saradnje sa Hrvatskom, kao i dogovorno rešavanje svih otvorenih pitanja, od posebnog značaja za Srbiju. Poseta predsednika Vučića Hrvatskoj je evidentan primer opredeljenosti Srbije za dijalog. Usprkos raznim negativnim komentarima sa raznih strana, politička mudrost i hrabrost uspešno su prevladali svaku prepreku koja je mogla da ugrozi realizaciju ove posete. Dvoje predsednika smogli su snage da naprave iskorak i time pokažu spremnost za uspostavljanje preko potrebnog dijaloga između dve države. Narodni i državni odnosi ne bi smeli biti žrtva ili taoci unutrašnjih političkih prilika ni u Srbiji niti u Hrvatskoj - istaknula je Mira Nikolić.

Gradonačelnik Bandić naglasio je važnost dijaloga između dvije zemlje kojeg, ‘nikad nije previše u cilju ostvarenja dobrih odnosa i suradnje’. Vučićevu posjetu ocijenio je uspješnom.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i vojni atašei, potpredsjednik Sabora Furio Radin, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, brojni zastupnici u Saboru, zvaničnici u Vladi i državnim institucijama, manjinski i nevladini aktivisti te ličnosti iz javnog života. Himne je izveo hor Srpske opšte pravoslavne gimnazije u Zagrebu pod vodstvom Jasmine Veldić, a sam prijem održan je uz pomoć Grada Zagreba i donacije Opštine Inđija kao i brojnih poduzeća dvije zemlje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više