Novosti

Politika

Zajedničkim interesima do boljitka svih građana

Srbi u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Srbiji treba da budu most između dve zemlje, kazala je ambasadorka Mira Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti Republike Srbije

Položaj Srba u Hrvatskoj opterećen je teškim istorijskim nasleđem kao i neotklonjenim posledicama sukoba iz 90-ih. Srbi u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Srbiji treba da budu most između dve zemlje, izjavila je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić na prijemu koji je 15. februara, povodom Dana državnosti Republike Srbije, održan u Zagrebu.

- Poruke Sretenjskog ustava trasirale su put stvaranju moderne, evropske, uspešne, razvijene i ekonomski jake Srbije. Takva Srbija ima svoje mesto u svetu; to je evropska država, poštovana, uvažena i dovoljno kredibilna da može sama da održava onu vrstu odnosa sa celim svetom koji će omogućiti dugoročni mir i prosperitet. Evropska Srbija je saveznik i kreator one politike koja isključuje konflikt kao način rešavanja bilo kog problema - rekla je ambasadorka i naglasila da se Srbija danas zajedno s prostorima koje dijeli sa svojim susjedima suočava s mnogim izazovima koji nisu jednostavni.

- Naš prevashodni i trajan interes je da na Balkanu, nakon mnogih teških perioda u daljoj i bližoj prošlosti, zavladaju nepomućeni mir, stabilnost saradnja, pomirenje i razumevanje. To podrazumeva da ako smo mi iskreni, da budu iskreni i svi ostali, te da kako mi poštujemo dogovore, da ih poštuju i svi ostali, kao i da, ako uradimo sve što je predviđeno, ne budemo tretirani kao da ništa nismo uradili. Želimo da budemo oni koji rešavaju, a ne stvaraju probleme - kazala je Nikolić i dodala da je članstvo u EU-u za Srbiju jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta.

- Do sada smo bili svedoci da je perspektiva članstva značajan podstrek sveobuhvatnim reformama i doprinos pomirenju, rešavanju otvorenih pitanja i regionalnoj saradnji na Balkanu. Od Hrvatske kao članice očekujemo da nam susedskom podrškom i svojim iskustvom pomogne u rešavanju problema - rekla je ambasadorka i zatim istaknula da je unapređenje odnosa s Hrvatskom, kao i dogovorno rješavanje svih ostalih pitanja od posebnog značenja za Srbiju.

- Naši narodni i državni odnosi sežu daleko sa onu stranu dnevne politike. Treba da pokažemo da imamo sposobnost da u svakom trenutku dosledno i na praktičan način rešavamo sve probleme, te da tražimo i prepoznajemo zajednički interes u cilju boljitka svih naših građana. U prošlosti od koje, čini mi se, nismo baš mnogo naučili, pokazalo se da je ipak bilo mnogo više razloga za saradnju. Pozitivan primer danas predstavlja ekonomska saradnja između dve države. To bi trebalo da bude podstrek pomirenju, okrenutosti budućnosti, ekonomskom i opštem prosperitetu – poručila je.

Među okupljenima su bili vodeći ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj, brojni lokalni rukovodioci, manjinski vijećnici i aktivisti nevladinih organizacija, diplomati i vojni atašei, kao i ličnosti iz javnog života. Međutim, prijemu se nije odazvao nitko iz Vlade RH. Svečanost je uveličao hor pravoslavne gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ iz Zagreba pod vodstvom profesorke muzičkog Jasmine Veldić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više