Novosti

Politika

Nastavak rata drugim sredstvima: Hrvatska i Srbija razmjenjuju note

Ambasadorica Srbije u Zagrebu imala je zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu, ali su predstavnici hrvatskog Ministarstva odbili da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju, koju je Mira Nikolić također odbila da primi

S20116w61q4yuvnht5pda7zdzlw

Mira Nikolić, ambasadorica Srbije u Hrvatskoj (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Nakon jučerašnjeg sastanka ambasadorke Srbije Mire Nikolić s predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) koje je reagiralo na saopćenje svojih hrvatskih kolega u kojem, kako se pokazalo, nisu uvršteni neki ključni momenti.

- Ambasadorka Srbije u Zagrebu imala je zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi, navodi se u saopćenju MSP-a.

Ministarstvo smatra da postupak MUP-a Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan. Delegacija je, kažu, bila najavljena nadležnim organima Hrvatske, navodi se u noti koju je hrvatska strana odbila primiti.

MSP Srbije naglašava i da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

- Ministarstvo još jednom ukazuje da neprimerenih postupaka niti reakcija od strane srpskog političkog vođstva nije bilo. Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa. Republika Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija, ističe se u saopćenju iz Beograda.

Ambasadorka je u kratkoj izjavi za Novosti naglasila je da ona zatražila sastanak, nakon čega je i hrvatska strana pripremila svoju notu. Sledilo je obostrano odbijanja prijema note, rekla je, podsjetivši i da odbijanje protestnih nota nije nepoznat slučaj u diplomatskoj praksi dviju zemalja. U svom mandatu tri puta je odbila protestnu notu, a to su činili i njeni prethodnici na funkciji, kao i hrvatski ambasadori u Beogradu.

Podsjetimo, hrvatska granična policija odbila je propustiti kombi s delegacijom koju su činili pitomci, kadeti i starješina Vojske Srbije na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika.

Hrvatska strana ističe da je dolazak delegacije bio nenajavljen, iako su njeni članovi imali poziv vladike pakračko-slavonskog Jovana koji je organizirao skup. Nakon toga oglasila su se rukovodstva obje zemlje, kao i MVEP koje je u svom jučerašnjem saopćenju događaj ocijenilo kao provokaciju s ciljem izazivanja incidenta i ponovilo tvrdnje kako je javni govor u Srbiji usmjeren protiv Hrvatske kao susjedne države i članice NATO-a i EU.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više