Novosti

Politika

Prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Srbije

Srbija je posvećena miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima; sve se može rešiti dijalogom, rekla je ambasadorka Mira Nikolić

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Srbije, srpska ambasada 14. februara organizirala je prijem na kojem se brojnim gostima obratila ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

- Srbija je posvećena miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima. Smatramo da se sve može rešiti dijalogom. Srbija je država svih svojih građana za koje se brine. Svesna je prava da joj pripada dostojno mesto na Balkanu za koje se izborila, išla je stazom koja nije laka, padala je, uzdizala se i izrasla u moćnu državu - rekla je i naglasila da je Hrvatska značajna za Srbiju s kojom je vezuje bogata, ali složena historija. Srbija želi saradnju i zalaže se za unapređenje odnosa i rešavanje otvorenih pitanja, a najbolji put za to je dijalog - rekla je.

Osvrćući se prema zaštiti manjina u obje zemlje, naglasila je postojanje dobrog zakonskog okvira koji je osnova za nastavak dijaloga.

- Najveći deo problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji je rešen, ali niz neusporedivo kompleksnijih i ključnih pitanja Srba u Hrvatskoj oko obrazovanja, upotrebe jezika, zapošljavanja, reelektrifikacije nije rešen na zadovoljavajući način. Prioriteti Srbije su članstvo u EU, teritorijalna celovitost, regionalna saradnja, stabilnost i ekonomski prosperitet – kazala je Mira Nikolić i podsjetila da je bruto društveni proizvod u Srbiji povećan za 4,4 posto, da je nezaposlenost od 11 posto najniža u zadnjih 20 godina i da je smanjen javni dug.

- Zagreb je multikulturni grad otvorenih vrata u kojem skladno žive brojne nacionalne zajednice - rekao je gradonačelnik Bandić, ističući izvrsnu suradnju sa srpskim institucijama - od SPC-a do gradskog manjinskog vijeća. Zajedničkom suradnjom dolazimo do boljeg života naših građana, rekao je Bandić.

- Ne možemo biti taoci incidenata, niti možemo tolerirati retoriku koja potiče mržnju i nasilje - podvukao je gradonačelnik.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i vojni atašei, potpredsjednik Sabora Furio Radin, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije s brojnim sveštenstvom, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, rukovodstvo SDSS-a, brojni zastupnici u Saboru, zvaničnici u Vladi i državnim institucijama, kao i brojni srpski i nevladini aktivisti i ličnosti iz javnog života.

Himne je izveo hor Srpske opšte pravoslavne gimnazije u Zagrebu pod vodstvom Jasmine Veldić, a posluženi su srpski gastronomski specijaliteti.

Podsjetimo, 15. februar se kao Dan državnosti Srbije slavio do ujedinjenja 1918., kad je ukinut, a ponovo je kao praznik uveden 2002. godine. Na taj dan 1804. je počeo Prvi srpski ustanak, a 1835. je donesen Sretenjski ustav, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odbljesak Francuske revolucije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više