Novosti

Politika

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježen i u Zagrebu

Duboko smo uvereni da bi na ovim prostorima budućnost trebala koristiti pouke iz prošlosti, rekla je ambasadorica Mira Nikolić i ukazala na važnost izgradnje kulture mira

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj 11. novembra obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj odajući počast vojnim i civilnim žrtvama u Prvom svjetskom ratu završenom prije točno sto godina.

Pomen u pravoslavnoj kapeli Sv. Petra i Pavla, a onda i kod krsta, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod kapelice, služio je protojerej stavrofor Slobodan Lalić uz sasluženje đakona Branimira Jokića.

U svom obraćanju o. Slobodan podsjetio je na velika stradanja koja je taj rat donio, ogromni doprinos Srba da se završi, kao i na brojne žrtve koje je srpski narod podnio.

- Zato je mir najvažniji i za njega se ljudi najviše mole, rekao je o. Slobodan.

Vijence su položili delegacija Ambasade Srbije - ambasadorica Mira Nikolić, vojni ataše Dejan Đorđević i konzul Nenad Maričić, delegacija srpske zajednice u Hrvatskoj – saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, potpredsjednik SKD-a "Prosvjeta" Siniša Tatalović i predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić.

- Duboko smo uvereni da bi na ovim prostorima budućnost trebala koristiti pouke iz prošlosti, rekla je ambasadorica Mira Nikolić i ukazala na važnost izgradnje kulture mira i društva oslobođenog diskriminacija, nasilja i sukoba.

Podsjetila je i na velike demografske gubitke Srbije od stradalih u borbama do umrlih od epidemije tifusa.

- Svi ti gubici imali su veliki uticaj na kasnije generacije. Ne ponovilo se, rekla je ambasadorica.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva širom svijeta obilježavaju taj dan koji je u Srbiji 2012. godine proglašen praznikom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više