Novosti

Kronika

Prilika za povratnike poljoprivrednike

Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisala je natječaj za rekonstruiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Prvi dio zahtjeva se podnosi do 15. ožujka, a drugi do 16. travnja

3txk10hs8im4yxse7n7exyz8cca

(foto Damir Špehar/PIXSELL)

Agencija za plaćanje u poljoprivredi je 15. veljače raspisala natječaj mjere 4 Programa ruralnog razvoja: rekonstruiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava na ovom natječaju iznosi 360 milijuna kuna, s tim što 200 milijuna odlazi na ulaganja u sektor ratarstva, 70 proizvođačima šećerne repe, 70 vinogradarima, a za 20 milijuna kuna moći će konkurirati svi oni koji se misle baviti uzgojom cvijeća i ukrasnog bilja.

Namijenjeni su proizvođačima koji više ne spadaju u kategoriju ‘malih’, odnosno onima koji već imaju organiziranu značajniju proizvodnju. Proizvođač mora biti upisan u upisnik najmanje godinu dana, što se ne odnosi na mlade poljoprivrednike do 41. godine života koji mogu biti upisani i kraće. Isto tako, mladi poljoprivrednici kroz ovu mjeru dobivaju veći iznos i postotak bespovratnih ulaganja od ukupne vrijednosti projekta, odnosno investicije. Nositelj poljoprivrednog gospodarstva mora biti upisan u registar poreznih obveznika te mora plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, osim umirovljenika koji nisu u obavezi plaćanja.

Bespovratna sredstva se mogu dobiti za građenje, rekonstrukciju ili opremanje objekata za životinje, zatvorenih prostora za uzgoj i za ostale gospodarske objekte. Sredstva se mogu koristiti i za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije te ostale opreme. Može se financirati i podizanje novih višegodišnjih nasada te kupnja zemljišta i objekata, ali samo do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta. Bespovratna sredstva se mogu dobiti za troškove dokumentacije i za konzultanske usluge.

Iznos bespovratnih sredstava kroz ovu mjeru iznosi od 5.000 eura do 300.000 eura, a početnici mogu ostvariti maksimalan iznos potpore do 100.000 eura. Većina ljudi na povratničkim područjima spada u kategoriju do maksimalnih 100.000 eura bespovratne potpore iz ove mjere. Prednost imaju projekti iz jedinica lokalne samouprave slabije razvijenosti, u što spadaju gotova sva povratnička područja.

Radi se o mjeri sa velikim i značajnim sredstvima s relativno kratkim rokovima. Prvi dio zahtjeva za potporu sa podnosi do 15. ožujka, a drugi do 16. travnja. Pošto se radi o jednoj od kompleksnijih mjera Ruralnog razvoja jasno je da poljoprivrednici ne mogu samostalno prikupiti potrebnu dokumentaciju i izraditi poslovne planove, pa se preporučuje uzimanje osoba sa iskustvom u provođenju projekata.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više