Novosti

Manjinski zastupnik

Program Zaželi u "izazovnom periodu"

Civilne udruge koje diljem Hrvatske provode program zapošljavanja žena upozoravale su na nedostatke. Nekoliko hiljada žena u preko 90 gradova i općina zadnjih godina kontinuirano je brinulo o staračkom stanovništvu, radeći cijelo vrijeme za minimalac

Large sabor

"Kompenzacijski modeli" – Josip Aladrović (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Nakon jednomjesečne pauze, Sabor je u srijedu ponovo krenuo s radom. Među 39 zastupničkih pitanja za vladajuće, našlo se i pitanje SDSS-ove saborske zastupnice Dragane Jeckov koje se ticalo programa zapošljavanja trajno nezaposlenih žena, projekta poznatijeg pod imenom Zaželi. Predstavnica srpske nacionalne manjine je navela da je druga faza programa Zaželi završena u najvećem broju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zaželi - program zapošljavanja žena u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva. Ističe se činjenica da se kao sudionice ovih aktivnosti uključuju žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Jeckov je ocijenila je da je cjelokupni program bio uspješan i za zaposlene gerontodomaćice i za korisnike, mahom starije životne dobi. Upitala je ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića kada će program Zaželi početi u 2022. godini. Ministar Aladrović je prvo naveo da je za program u početku bilo alocirano 300 milijuna kuna, a sam projekt je u zadnjoj fazi narastao na 1,8 milijardi kuna.

- To je najbolji pokazatelj kako je projekt utjecao na zapošljavanje žena u ruralnim krajevima i na socijalnu uključenost istih žena na tim lokacijama. Mi smo u kontinuiranoj komunikaciji s EU komisijom, projekt kao takav se nastavlja i u sljedećem financijskom razdoblju. Izazovan je period između kraja jednog programskog razdoblja i usvajanja operativnog programa. Razrađujemo nekoliko scenarija na koje ćemo kompenzirati preostali dio vremena. U dijelu jedinica lokalne samouprave projekt je završen. Tu moramo naći alternativni način kako da se brinemo o starijim osobama koje su obuhvaćene projektom i da zaposlimo sve one koji su raspoloživi za ovakav način rada. Zaželi obuhvaća tri od četiri prioritetne osi iz europskog socijalnog fonda; govorimo o zapošljavanju, socijalnoj uključenosti i obrazovanju. Za 2022. ćemo naći određene kompenzacijske modele i vrlo brzo ih predstaviti javnosti, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te civilnim udrugama koje su provodile ovaj projekt, kako bi imali informacije da će se projekt zasad kratkoročno, a zatim i dugoročno nastaviti - naglasio je Aladrović.

Dragana Jeckov je iskazala "djelomično zadovoljstvo" riječima nadležnog ministra jer je očekivala, kako je rekla, precizniji odgovor.

- Kompenzacijske mjere su dobre, to će obradovati korisnike i nezaposlene žene. Sve tri osi će biti prisutne i ispunjene. Očekujemo vašu hitnu reakciju kompenzacijskim mjerama - poručila je Jeckov.

Iako dobro prihvaćen u javnosti, program Zaželi tokom protekle dvije faze pratili su brojni problemi u provođenju na terenu, pogotovo u ruralnim područjima. Nekoliko hiljada žena u preko 90 gradova i općina zadnjih godina kontinuirano je brinulo o staračkom stanovništvu, radeći cijelo vrijeme za minimalac. Civilne udruge diljem Hrvatske koje provode ovaj program upozoravale su na nedostatke programa zapošljavanja žena. Ovakvom vrstom posla stvorena je vezanost korisnika programa i gerontodomaćica o kojima bi one često brinule i izvan određenog radnog vremena. Jedan od problema zadnjih godina je bilo kašnjenje s isplatama u pojedinim županijama, a bilo je i problema s reguliranjem i refundiranjem putnih troškova od kuće do adresa na kojima žive korisnici.

- Sadašnji projekt u urbanim sredinama još nekako i može proći, no on je puno bitniji starijima u ruralnim područjima i tu nedostaje sredstava za prijevoz, popravke i slično. Dio postojećeg novca može se prenamijeniti, recimo, iz paketa higijenskih potrepština koje korisnicima u predviđenoj količini nisu potrebne svaki mjesec. Žene iz raznih zaseoka moraju proći kilometrima do trgovina i transport im je nužan. U prvoj fazi projekta budžet nije bio ograničen za putne troškove, dok se biciklima ne mogu voziti 365 dana u godini - izjavila je nedavno za medije Velinka Buljan iz zagrebačke udruge Promeza koja projekt provodi na području Kutine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više