Novosti

Politika

Zaželi pa izdrži

Tri mjeseca nakon završetka projekta "Zaželi – program zapošljavanja žena", u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike još ne znaju kada počinje treća faza projekta tako da je 9000 gerontodomaćica ostalo bez minimalne plaće, a preko 78.000 korisnika i dalje čeka na pomoć

Large alardovic dubravka petric

Resorni ministar Josip Aladrović (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Prošlo je više od tri mjeseca od završetka druge faze projekta "Zaželi – program zapošljavanja žena", financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Preko 9000 radnica – gerontodomaćica tako je ostalo bez minimalne plaće, a oko 78.000 njihovih korisnika i korisnica, nemoćnih osoba, trenutno ne dobiva neophodnu pomoć u kući. Još početkom januara ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će se projekt nastaviti i u sljedećem financijskom razdoblju. Kazao je da će ministarstvo u 2022. naći "određene kompenzacijske modele, vrlo brzo ih predstaviti javnosti, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i civilnim udrugama koje su provodile projekt".

Prema podacima iz odgovora koje nam je 10. marta uputilo resorno ministarstvo, ni na pragu ovog kriznog proljeća planiranje programa "Zaželi" nije bitno odmaklo od ranijih Aladrovićevih nepreciznih najava. U odgovoru stoji da je ministarstvo svjesno važnosti pružanja usluga starijim osobama koje žive u samačkim kućanstvima, posebno u sredinama s većim brojem pripadnika nacionalnih manjina.

"RH u postupku izrade programskih dokumenata za novo razdoblje EU-fondova od 2021. do 2027. pregovara s Europskom komisijom i snažno se zalaže da se omogući nastavak financiranja aktivnosti pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama. Po završetku pregovora i odobrenju programskih dokumenata i prihvatljivih aktivnosti od strane Europske komisije, što se očekuje tijekom 2022. godine, moći će se krenuti s objavama poziva za dodjeljivanje sredstava iz EU-fondova, u skladu s odobrenim aktivnostima", poručuju iz ministarstva.

Ističu, također, da su svjesni težine situacije u kojoj su se našle žene koje pružaju uslugu. Napominju da se "intenzivno radi na pronalaženju rješenja s ciljem mogućeg nastavka projekta".

Među pojedinim voditeljicama projekta, civilnim udrugama i ponekim općinama postoji bojazan da se na treću fazu projekta više neće moći prijaviti radnice koje su bile zaposlene u prethodna dva programska razdoblja, već isključivo one koje dosad nisu radile na programu.

"U pogledu zapošljavanja žena kroz eventualnu buduću fazu poziva 'Zaželi', napominjemo da se točni uvjeti prihvatljivosti osoba koje bi radile na poslovima pružanja usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima definiraju u Uputama za prijavitelje koje se objavljuju kao dio natječajne dokumentacije poziva. U ovom trenutku koncept daljnjeg nastavka programa još nije u potpunosti usuglašen s Europskom komisijom", odgovorili su nam iz Ministarstva rada, ostavljajući otvoreno pitanje tko će se i pod kojim uvjetima moći prijaviti za posao gerontodomaćice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više