Novosti

Kultura

Proustaškim grafitima uništen umjetnički rad Igora Grubića

Nepoznati počinitelji su crnom bojom i sramotnim grafitima uništili djelo umjetnika Igora Grubića koje se nalazi na parkiralištu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti

Na parkiralištu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sinoć je uništen umjetnički rad Igora Grubića. Nepoznati počinitelji su crnom bojom precrtali djelo ‘You won’t fool children of the revolution’ (‘Nećete prevariti djecu revolucije’), a pored njega su ispisali sramotne grafite ‘Govna komunjarska’, ‘Fuck antifa’ te ustaško slovo ‘U’.

Nataša Ivančević, zamjenica ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), u izjavi za Novosti rekla je da su zaposlenici MSU-a zgroženi tim vandalskim činom te da uskoro očekuju dolazak policije koja će obaviti izvide.

- Poduzimo sve mjere kako bi se utvrdio počinitelj. Naši zaštitari trenutno pregledavaju nadzorne kamere koje se nalaze na prilazu muzeju i parkingu. Pretpostavljamo da se to dogodilo tijekom noći, a pošto je riječ o poluotvorenoj garaži, zlonamjernik je mogao neopaženo ući. Prekrit ćemo uvredljive grafite, ali morat ćemo obnoviti rad. Tražit ćemo od osiguranja da pokrije troškove ponovnog izvođenja rada - izjavila je Ivančević.

Grubićevo djelo nastalo je prilikom svečanog otvorenja MSU-a 2009. godine, u suradnji sa studentima zagrebačke Akademije likovne umjetnosti Tomislavom Lončarićem, Vesnom Rohaček, Anom Zubić i kustosicom Leilom Topić, a nalazi se na zapadnoj strani MSU-a u razini suterena.

U središtu autorovog interesa je osobna i društvena revolucija, odnosno individualne i kolektivne mogućnosti društvene promjene. Glavnu ulogu u radu imaju Mickey Mouse te rečenice poput ‘The only revolution is spiritual evolution’ (‘Jedina revolucija je duhovna evolucija’), kao izravna referenca na pjesmu T-Rexa ‘Children of the revolution’ (‘Djeca revolucije’).

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više