Novosti

Društvo

Prvi zagrebački gradonačelnik u Povorci ponosa

Prvi put gradonačelnik Zagreba korača sa svojom LGBTIQ zajednicom, Pride je naš dan! - poručili su organizatori i organizatorice Pridea danas Tomislavu Tomaševiću

Large whatsapp image 2021 07 03 at 16.20.31

Povorka ponosa 2021.

"Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na 20. povorci ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

Pod geslom “Prajd zauvijek”, oko 2500 sudionika i sudionica okupilo se na Roosveltovom trgu kod zagrebačke Mimare, a od 15:30 marširalo se Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom do Parka ponosa na Ribnjaku.

Franko Dota, jedan od organizatora povorke ponosa, rekao je da borba LGBTIQ zajednice, svi prajdovi i prosvjedi, nisu samo proširili prostore slobode za pripadnike te zajednice, već su Zagreb generalno učini boljim mjestom za život svih građana i građanki.

"Gradonačelnice, tvoje sudjelovanje danas u Povorci ponosa još je jedan mali korak u tom smjeru. Prvi put gradonačelnik Zagreba korača sa svojom LGBTIQ zajednicom. Ali Pride je naš dan, danas smo mi najvažniji, ormar je za odjeću, a ne za ljude, ponavljali smo godinama. Ove godine smo u Vijeću mjesnih odbora, u Vijećima gradskih četvrti i u Gradskoj skupštini. Izabrani su brojni predstavnici našeg LGBT naroda. Pozdravimo zato neke izabrane narodne zagrebačke skupštinare i skupštinarke, ljude koji i nas predstavljaju i od kojih očekujemo da svoja obećanja pretvore u konkretna djela", poručio je Dota, a na pozornicu u Ribnjaku izašli su neki od njih. Jednoglasno su poručili da je "vrijeme za out političarke i političare na svim razinama vlasti – Pride zauvijek!"

Povorkom su se vijorile zastave duginih boja i transparenti s natpisima: "Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača", "I pederi su radnici", "Prožeta homoseksualnosti od glave do pete", "Antifa kučke", "Ormar je za odjeću". U povorci ponosa bili su i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Joško Klisović.

Povorka ponosa jedna je od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom jula, prema kojima su sudionici većih okupljanja obavezni imati covid-digitalnu potvrdu. Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je da li sudionici imaju covid-potvrde. Ovogodišnji Pride osiguravali su brojni pripadnici intervente policije.

Nakon velikog marša, u Parku ponosa na Ribnjaku, uslijedio je zabavni program u kojem nastupaju Senidah, Fanny Pack by House of Flamingo, Željka Ru. i Tajga & Tundra.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više