Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Kako uništiti Republiku Hrvatsku

Pripreme za turističku sezonu ulaze u nadrealnu fazu: iz Dubrovnika stižu informacije o epidemiji ospica, a Bavarska je televizija emitirala prilog o jezeru fekalija na Plitvičkim jezerima, sve zagađenijima zbog bespravne gradnje

07lyx7k4iit4ye1a1s1tfe6u4cp

Osipa li se turizam u Dubrovniku? (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Oplodnja

Iza hrvatskih građana besane su noći, predsjedničin paket demografskih mjera poslužio je kao startni pištolj domovinskim muško-ženskim parovima da se posvete prokreaciji. Tisuće žena i muževa samo su čekali kada će im netko ponuditi naknade jednake punoj plaći tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, redovitu mjesečnu naknadu za drugo i svako sljedeće dijete u iznosu od oko 1250 kuna, osigurano mjesto u vrtiću za svako dijete starije od tri godine, besplatan prijevoz za školarce, produženi boravak u svim školama najmanje do petog razreda, niže kamate za stambene kredite i veće neto plaće, pa da spuste rolete, priguše svjetla, otvore bocu crnog vina, puste ‘Je t’aime’ i posvete se ispunjenju najvažnijeg domovinskog zadatka otkako su potjerani Srbi – povećanju broja Hrvata. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponudila je građanima sve navedeno u prethodnom pasusu - i još mnogo više – to nazvala demografskim mjerama koje prezentira u alarmantnom trenutku kada su Hrvati pred raskrsnicom: smjerno će se posvetiti oplodnji ili će postati rjeđi od sjevernog bijelog nosoroga pa će fotografije preostalih primjeraka objavljivati popularno-znanstveni časopisi. U popratnom će tekstu pisati: ‘Ovo su zadnji Hrvati, pripadnici vrste koju je do izumiranja dovelo glasanje za HDZ.’ Predsjednica nije objasnila kako namaknuti novac za njezine prijedloge, nije ona tu da bi rješavale probleme, nego da vodi kontinuiranu predizbornu kampanju.

Napad

A potom je u zagrebačkom hotelu Westin na Danu poduzetnika, skupu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, održala govor u kojem je, čitamo na portalima, ‘napala premijera kao nikad dosad’. On je slušao iz prvog reda. U mandatu je, kaže KGK, često predlagala što treba činiti da se gospodarstvo pokrene, ali ‘tri i pol godine kasnije moram zaključiti kako rasprave s ovakvih događaja ne padaju na plodno tlo’, rekla je i pozdravila ‘apsolutno sve’ što je vlada učinila, ali je primijetila da to ‘ne mijenja glavne pokazatelje našeg gospodarstva poput gotovo najslabijeg gospodarskog rasta u odnosu na usporedive države’. Ukorila je vladu i premijera zbog ‘nesustavnog pristupa gotovo svim problemima’ i nedovoljne zainteresiranosti za goruće i strateške probleme, zapazila kako je narod uvijek u pravu i zatražila ‘mnoštvo malih reformi koje treba provoditi usporedo’. Zanimljivo, ukazala je i na ‘zatvorenost naših političkih elita’. Ona je, podsjećamo, odustala od preseljenja svoga ureda s Pantovčaka u centar Zagreba.

Obrana

Plenković je reagirao na njezine riječi, ali uobičajeno dosadno.

Glupost

U SDP-u stanje i dalje glupo.

Sezona

Dok se politička klasa proždire – u čemu je treba podržati – i bavi glupostima, Hrvatska se na neviđen način priprema za turističku sezonu. Iz Dubrovnika, hvaljenog i skupog, stižu informacije o epidemiji ospica. Dosad je 12 ljudi zaraženo, a epidemiolog Bernard Kaić za Index tvrdi kako se već dva ili tri povezana slučaja mogu smatrati epidemijom. Sumnja se da su zaražene još tri ili četiri osobe, strahuje se od prodora virusa u vrtiće, u koje je odnedavno zabranjen pristup necijepljenoj djeci. Pred strahom od zaraze turisti bi mogli pobjeći u unutrašnjost. Na Plitvička jezera pod UNESCO-ovom zaštitom gdje je Bavarska televizija snimila prilog s vrlo direktnim naslovom ‘Smeće i smrad u prirodnom raju.’ Bavarci tvrde kako su divlja gradnja i loša kanalizacija zagadile nekad čistu plitvičku vodu, danas neupotrebljivu za piće i kupanje. UNESCO je, prema navodima Bavarske televizije, upozoravao Hrvatsku na ovaj problem, a gledatelji su vidjeli i snimku baruštine u šumi u kojoj se izljeva kanalizacija – mještani je ironično zovu sedamnaestim plitvičkim jezerom.

Je li uništenje turizma pretežak zadatak za Republiku Hrvatsku?

Milijuni

U novom mjesečnom izvještaju izvanredne uprave Agrokora stoji da je koncern u prva četiri mjeseca tekuće godine poslovao s operativnom dobiti od 274,6 milijuna kuna, ‘što je 9,6 posto više od plana’. I dok su ‘sektori prehrane i poljoprivrede nastavili pozitivno poslovati’, maloprodaja i veleprodaja bilježili su ‘gubitak iz operativnog poslovanja’. Trošak savjetnika Agrokorove uprave u travnju je iznosio 22,48 milijuna kuna i bio je za 4,7 milijuna kuna manji nego u ožujku. Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor za savjetnike je plaćeno 343,86 milijuna kuna.

Potpisi

Iz antimanjinske inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’ poručuju da su prikupili dovoljno potpisa, točnije 377.635, za referendum protiv već ratificirane Istanbulske konvencije. Prije desetak dana objavili su da ih imaju šest hiljada manje. Sada su promijenili ploču. Zašto? Kao u onoj staroj dosjetci, zato što mogu, a mogu što hoće jer zakona koji bi ozbiljno regulirali referendume u Republici Hrvatskoj nema. Ne zna se tko financira referendumske inicijative, nitko ne nadzire prikupljaju li potpise i nakon roka, nije propisan broj birača koji mora izaći na referendum…

Gradonačelnici

U Splitu čak dvojicu bivših gradonačelnika istražuje USKOK. Ivom Baldasarom istražitelji se bave zbog sumnje da je Jozi Parčini, lokalnom hotelijeru, omogućavao rezervaciju parkirališnih mjesta u centru grada po cijeni nižoj od propisane, dok im je Miroslav Buličić interesantan jer je navodno tražio od gradske tvrtke Cestar da mu pred kućom asfaltiraju, iscrtaju parkirališni prostor i postave prometno ogledalo. Baldasaru i jatacima pripisana je šteta od 463 tisuće kuna, a Buličiću od 28 tisuća kuna. Baldasar je na čelo Splita došao kao kandidat SDP-a s kojim se razišao tokom mandata, dok je Buličić bio kadrovski izum HSLS-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više