Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Šund, kriminal i Kolinda

Policajci koje na tajnom zadatku razoružaju slučajni provalnici, Vrdoljakov ‘General’ koji bilježi solidnu gledanost, desnica razapeta između Škore i Kolinde koja se na društvenim mrežama pojavljivala u društvu tipa za kojim je jurila policija… Ili kraće - još jedan tjedan u Hrvatskoj

Waksx8j29p087850rmmjp6xotoo

Filmski Gotovina – Goran (foto Damir Špehar/PIXSELL)

General

Sezona je trivije, pa počinjemo pomalo šokantnom i za ovu rubriku netipičnom viješću o jednom filmu i njegovoj solidnoj gledanosti u hrvatskim kinima. No kada kažemo - kazat ćemo odmah - da je film ‘General’, a redatelj Antun Vrdoljak, onda smo već bliži uobičajenom sadržaju ove rubrike koja se, u pravilu, svodi na tjedno prebiranje po političkom otpadu. U prvom vikendu prikazivanja ‘General’ je skupio 28.383 gledatelja što je, ističu upućeni, solidno. Nije rekordno, ali ni katastrofalno. Na gledanost, očito, nisu utjecale loše kritike, ni gotovo potpuni podbačaj na festivalu u Puli gdje se očekivalo da će pokupiti gomilu nagrada, a promakle su mu sve bitnije. Veza ove vijest s našom je rubrikom gotovo pupčana - Ante Gotovina, general o kojem je navedeni film, objedinjuje, štono bi se reklo, sve sastavnice nacionalne politike, u njega se zaklinjala i vrela desnica i SDP-ovska pseudoljevica. Redatelj Vrdoljak eminentni je nacionalni politikant kojeg je vladajuća partija početkom devedesetih instalirala za generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije, gdje je sudjelovao u uvođenju cenzure i tjeranju nepodobnih. Jednog dana ova će zemlja možda izaći iz devedesetih i riješiti se njihova svakovrsnog balasta, ali pitanje je hoće li tada u njoj biti živih.

Mrak

Maloljetnik se utopio u jezeru kod Đurđevca, muškarac umro, dvoje djece kritično, troje odraslih stabilno nakon što ih je nešto otrovalo na Hvaru, Krka je bila fatalna za dvoje turista iz Koreje, a Bozanić će za Veliku Gospu biti u Mariji Bistrici. Zaista, vijesti su mračne i glupe.

Rat

U međuvremenu, čitamo o ratu na desnici. Kao, s jedne je strane Kolinda Grabar-Kitarović, aktualna predsjednica, a s druge Miroslav Škoro, posustali kantautor i izazivač. I sada mediji nagađaju kome će se prikloniti desničarsko mnoštvo, silne udruge i grlati pojedinci.

Čitamo kako ‘branitelji nisu jedinstveni’, ali hvidraši će, kao militantno krilo vladajuće partije, zasigurno podržati KGK, baš kao i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi čiji je vođa Miljenko Kolobarić smatra pravim jamcem domovinske sreće te prosperiteta. ‘Miroslav Škoro nije taj za koga se predstavlja’, zapazio je enigmatični Kolobarić. Tko je, zapravo, Škoro? Fatalna plavuša koja mijenja obličje? Ruski agent? Srbin??? Toliko pitanja, premalo odgovora. S druge strane, Željko Sačić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, bit će za Škoru. Sad bi trebalo citirati šta je rekao o Škori, ali koga briga. Sačić je, vjerojatno ćete se sjetiti, onaj nepodnošljivo patetičan i dosadan tip koji se vječno žali na nešto kada HDZ nije na vlasti. Ali, eto, na predsjedničkim je izborima spreman podržati nehadezeovskog desničara. Pluralizam na hrvatski način.

Elita

Kad smo već kod predsjedničkih izbora, u Zadru je policija privela dio tamošnje poslovne elite koja se bavila relativno jednostavnim oblikom izvlačenja novca iz niza privatnih tvrtki i zakidanjem države za poreze. Na popisu se našao i Mate Ivković, tip čija je pojava unatrag nekoliko dana bila poznata znatno užem krugu osoba. O Ivkoviću sada znamo dvije skupine informacija. Prva je, po svemu sudeći, u medije stigla iz policije i otkriva da mu je ona pozvonila na vrata zgrade rano ujutro, a on je izašao na stražnji ulaz pa krenuo na A1. Policija ga je konačno zaustavila na odmorištu Zir, a kako se neuobičajeno ponašao, htjeli su ga testirati na droge. No, objavljuju pedantne tiskovine, Ivković se toliko usplahirio da nije imao sline u usnoj šupljini, pa su mu policajci davali vodu. Preliminarnim testom utvrđeno je da je pozitivan na kokain, a odbio je testiranje krvi. I tako je dobio prijavu za vožnju pod opijatima.

Stižemo i do druge grupe informacija o Ivkoviću. Cure s društvenih mreža gdje se hvalio fotografijama s Josipom Bilaverom, bivšim poglavnikom HDZ-ovih mladunaca, a sada državnim tajnikom u Ministarstvu prometa, zatim Milanom Bandićem, Zdravkom Mamićem te neumornom pratiljom mnogih mutnih društava Kolindom Grabar-Kitarović. Ivković se hvalio i članstvom u HDZ-u što sjajno pristaje uz sumnju u gospodarski kriminal i ostale divote iz njegove biografije, uključujući društvo s fotografija. HDZ odavno nije stranka, nego način života. Nimalo uzoran, ali čest, nerijetko i vrlo unosan.

Čuvari

S vremena na vrijeme u prvi plan iskoči neka vijest koja kratko, a jasno i odlično govori o neuspjehu cirkusa poznatog pod nazivom Republika Hrvatska. Naš prošlotjedni favorit je ona pristigla iz Zatona gdje je ljetovao Dinko Cvitan, bivši državni odvjetnik, s obitelji. Oni već tri godine žive pod neprekidnom policijskom zaštitom, jer su im životi ugroženi. Doznali smo tako da Cvitane čuvaju po dva policajca u smjenama. Neka dvojica su po završetku smjene u svome apartmanu ostavila službeno oružje i značke i otišla po doručak. Kad su se policajci vratili, nije ih bilo. Oružja i znački, naravno. Odmah se podigla panika, ali je ubrzo shvaćeno da policajce nije napala opaka banda zavjerenika kojoj je krajnji cilj Cvitan, nego manje ambiciozna spadala samozaposlena kao sezonski lopovi u priobalju. Kada im je do mozga stigla informacija da su uzeli ono što nikako nisu trebali, ostavili su to na službenom parkiralištu Policijske uprave ličko-senjske. Policija ih je ubrzo pronašla i osumnjičila za seriju teških krađa u i oko Vodica, dok su razoružani policajci suspendirani. Tako se doznalo i gdje je ljetovao Cvitan, i kako su organizirani njegovi čuvari, i koliko su neoprezni. Ok, mali neoprez, zar ne? Ne čuvaju li ga vrhunski profesionalci baš zato da bi se izbjegle zamke malih neopreza? I tko mu uopće ugrožava život kad je Hrvatska, prema službenim istinama, sigurna država bez mafije?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više