>

novosti logo

Rabljena sedmica: Velered hrvatskog šunda

Kolinda koja pred nogometnom reprezentacijom govori o srcima cijelog svijeta, povijesnim uspjesima, osmijesima, jedinstvu, identitetu, optimizmu, vjeri; generalski zbor s plaketama za reprezentaciju; rastopljeni Dalić; presretni Rojs… toliko šunda više ni Thompson nije u stanju proizvesti

Sljedovi

Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Branimira s ogrlicom i Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara, Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera… Redala su se hrvatska odličja u tri slijeda na Pantovčaku, slavilo se uspjeh nacionalne nogometne vrste – drugo mjesto na prošloljetnom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Okupili se reprezentativci ovih dana zbog novih utakmica, što nije promaklo budnom oku hrvatske predsjednice, neumorne lovkinje na rejting, pa ih je dala privesti, održala im patetičan govor, pun petparačkog kiča sa srcima cijelog svijeta, povijesnim uspjesima, osmijesima, jedinstvom, identitetom, optimizmom, vjerom i, na koncu, podijelila im spomenuta odličja. Ona iz prve grupe – s Trpimirom, on je valjda najvrjedniji – dala je selektoru Zlatku Daliću i predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Davoru Šukeru. Zna on s vrijednostima. Druga sorta odličja – Branimir – došla je u ruke nogometaša, dok je treća – Danica s likom i redovima – dodijeljena ostatku reprezentacije. A da bi bile zastupljene sve sastavnice državotvornog kiča pobrinuo se Hrvatski generalski zbor čiji su eminentni primjerci istoga dana uručili plakete Daliću, Šukeru i reprezentativcima. Uspoređivali su nogometne uspjehe sa svojim ratnim podvizima, a Dalić im je uzvratio zahvalom. Generale su predstavljali Pavao Miljavac, Josip Lucić, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i još njih 11. Klimaks domovinskog šunda. Toliko ga više ni Thompson nije u stanju proizvesti.

Elementi

Još neki elementi… Njih treba posložiti i Alojzije Stepinac postat će svetac. Barem po mjerilima Katoličke crkve, a ona, kao što znamo, nije osobito probirljiva ni kreposna. One još neke elemente koji čekaju na slaganje spomenuo je, prema pisanju prijestolničke štampe, papa Franjo članovima Hrvatske biskupske konferencije kad ih je nekidan primio u Vatikanu. Bilo ih je 19 komada, plus jedan pomoćni biskup. Prema njihovim dojmovima, Stepinac će uskoro biti proglašen svecem. Hvale atmosferu, susret s poglavarom bio je ‘srdačan i ne osobito formalan’, pričalo se o pedofiliji, prema kojoj Franjo ima ‘nultu toleranciju’ te o migrantima – primao bi ih, ali ‘u razboritim granicama’, ovisno od zemlje do zemlje. Ne isključujemo mogućnost pogrešnog dojma, ali čini se da su biskupi išli čuti o Stepincu, a slušali o pedofiliji i migrantima, temama o kojima ovdašnja filijala Katoličke crkve često, implicitno ili eksplicitno, ima drugačije stavove od Vatikana.

Sjećanje

Počeo je Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Među organizatorima ima krajnje desnih organizacija koje tradicionalnu hrvatsku nijansiranost, pa i osjećaj za zločince, kad se interpretiraju zbivanja u Drugom svjetskom ratu, sigurno neće primijeniti na zločine u spomenutom gradu i mjestu počinjene devedesetih. Dapače, oni će i ove godine biti maksimalno politički iskorištavani za pričanje ratne povijesti iz koje su amputirani hrvatski zločini i zločinci. Dvadeset i tri godine nakon rata, pristupa mu se sve emotivnije i nervoznije.

Riječi

Upravljačima naših života svakodnevno izmiču značenja riječi materinjeg jezika u koji se inače rado zaklinju: od legendarnog objašnjenja Kolinde Grabar-Kitarović da se ne obraća građanima jer ne želi isključiti ljude sa sela, do govora i izjava Damira Krstičevića, ministra obrane, razvukla se moderna hrvatska nesuvislost u prirodnim i povijesnim granicama. Vrag zna što je Krstičević htio nekidan reći kad je onako lucidan, kakav već moraš biti za postati članom HDZ-ove vlade, zapazio da su polovni vojni zrakoplovi F-16 Barak korišteni onoliko koliko Hrvatskoj treba te da će jednog dana ‘naša djeca’ kupiti nove. Je li poručio da će Hrvatska jednom, kad on ne bude na vlasti, biti uspješnija država s više novca? U redu, ali zašto bi uspješnost mjerila vojnim avionima, a ne na primjer ulaganjima u znanost ili biblioteke? Ili je namjeravao poručiti da će na ovim prostorima još dugo trajati idiotska utrka u naoružanju? Ili nije imao ozbiljnih misli, nego je samo izgovorio nešto što je istodobno trebalo imati vezu s njegovim resorom i zvučati optimistično. Kako bilo, ovu mudru misao o djeci i avionima ministar je izustio na 29. obljetnici dubrovačkog HDZ-a, gdje je Vladinu odluku o kupnji polovnih F-16 nazvao velikom za buduće generacije – ako je velika za njih, zašto će one kupovati nove avione? OK, nema smisla raspravljati s Krstičevićem – i gdje se pohvalio zaustavljanjem smanjivanja proračuna za svoj resor, ponovnim otvaranjem kasarni u Vukovaru, Istri, Sinju i Pločama te najavom povratka ‘Pumi’ u Varaždin. Neki dobar simulator rata bio bi ako ne bolje, a ono dugoročnije rješenje za Krstičevićevu opsesiju vojskom.

Uspjesi

Nije Krstičević jedina ovotjedna bezvezarija iz Vlade. Zdravko Marić, ministar financija, ‘suzdržano’ je demantirao nagađanja o promjeni dresa – neslužbena informacija Glasa Istre spekulirala je o njegovu prelasku u upravu Adrisa. No on ne pregovara, kaže, o novom poslu. Objavljena je i tablica iskorištenosti evropskih fondova po ministarstvima, pa smo informirani o prebačaju plana u resorima Predraga Štromara, ministra graditeljstva, Dražena Bošnjakovića, ministra pravosuđa, i Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava. S druge se strane poslovično samozatajni Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, može pohvaliti fascinantnim podbačajem od oko milijarde kuna koji nije želio komentirati.

Sada, eto, znate i to.

Bijeg

Bivši SDP-ov zastupnik Mario Habek priklonio se vladajućima. OK, on je rekao da ulazi u Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke i da će podržavati dobre projekte, ali to je, drugim riječima, to. Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, upozorio je građanstvo da se ne zavarava pričama o tome kako se ljudi spontano priključuju vladajućoj većini. Naravno, nema tu puno spontanosti. Uz ostalo, bježe i od nesposobnog lidera SDP-a, samo što on to nikako ne želi shvatiti.

1/1