Novosti

Kratko & jasno

Bojan Nonković Radnici na začelju

Pozitivno je što se govori da bi režijski troškovi rada od kuće trebali biti refundirani, ali to je nedefinirano i podložno pregovorima. S druge strane, prijedlog novog zakona donosi mnogo smanjenja u odnosu na postojeću razinu prava: skraćivanje otkaznog roka i slabiju zaštitu za sindikalne povjerenike, kaže Bojan Nonković, ekonomist iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju

Large bojan nonkovi%c3%a5 sanjin struki%c3%a5

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Rezimirajmo ukratko drugu pandemijsku godinu u svjetlu radničkih prava?

Godina na izmaku nije bila posebno drugačija od već zacrtane hrvatske putanje kad je riječ o modelu ekonomskog i društvenog razvoja i mjestu koje radnička prava imaju u njemu. A to mjesto je vrlo nisko na hijerarhiji koju određuje političko i medijsko polje. Govori se najčešće o potrebi prepuštanja upravljanja stručnjacima, smanjenju javne potrošnje, da se postane konkurentniji. U svim tim računicama radnici ispadaju iz jednadžbe i u javnom diskursu utapaju se u polje ekonomije, najčešće kao uteg i netko čije zahtjeve treba obuzdati da bi nam svima bilo bolje. Potrebno je da makar na lijevom političkom spektru poraste svijest o suradnji sa sindikatima i uključivanju radnika u oblikovanje politike.

Istraživanje koje je nedavno provela Dijana Šobota iz SSSH-a pokazalo je da su sindikalno organizirani radnici bolje informirani i aktivniji?

Rezultati istraživanja ne iznenađuju. Situacija kada radnici imaju pristup sindikalnim resursima kao što su pravna služba i potpora sindikalnog povjerenika donosi bolju informiranost i realniji uvid u mogućnost djelovanja nego onim radnicima koji te mogućnosti nemaju. Poslodavcima je lagodnija situacija kada su radnici zastrašeni i neinformirani o svojim pravima jer će tako lakše postići da primjerice pristanu na prekomjerni prekovremeni rad ili rad za mizernu plaću. Radnici bi ovakvo ponašanje trebali očekivati i stoga se ne trebaju obeshrabriti u nastojanjima da se sindikalno organiziraju. Najčešće im je vlastiti strah u tom smislu veći neprijatelj od poslodavca.

Može li se novim Zakonom o radu situacija donekle poboljšati: koje točke u prilog radništvu vidite u njemu, a koja prava su narušena pandemijskom krizom?

Pozitivno je to što se govori da bi režijski troškovi rada od kuće trebali biti refundirani, ali to je nedefinirano i podložno pregovaračkim promjenama. S druge strane, prijedlog novog zakona donosi mnogo smanjenja u odnosu na postojeću razinu prava: skraćivanje otkaznog roka i slabiju zaštitu za sindikalne povjerenike. Rad od kuće može se nesmetano odvijati i u skladu s postojećim zakonom, tako da to vidim samo kao izliku da se pristupi rekonstrukciji cjelokupnog zakona, naravno na štetu radnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više