>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ranka Rod: Roditelji podržavaju štrajk

Roditelji nas podržavaju i ne šalju djecu u školu sve dane štrajka, u kojem je skoro stopostotni odaziv radnika škole, kaže učiteljica srpskog jezika i kulture u Osnovnoj školi u Vojniću

Koliko je aktualni štrajk za vas dodatni izazov jer se u ruralnoj sredini mučite s rasporedom, nedostatkom prostora i prijevozom učenika?

Svaka nova situacija je izazov, pa tako i štrajk koji remeti kontinuitet i ritam rasporeda koji je uz dosta napora ustrojen. Mišljenja sam da se svaki čovjek, pa tako i mi prosvjetni radnici, treba izboriti za svoja prava, a štrajk je legitimno, Ustavom RH propisano sredstvo u ostvarenju tog cilja.

Kakvo je stanje u Osnovnoj školi u Vojniću?

Osnovna škola Vojnić se uspješno nosi s novim izazovima, tako će vjerujem i s novonastalom situacijom. Ukoliko bude potrebna nadoknada, organizirat će se za cjelokupnu nastavu, pa tako i za srpski jezik i kulturu. Roditelji nas podržavaju i ne šalju djecu u školu sve dane štrajka, u kojem je skoro stopostotni odaziv radnika škole.

Krenuli ste s reformom ‘Škola za život’. Na koji način ste u školi u Vojniću već ranije na neki način proveli reformu?

Naša škola je započela s novom reformom. Učitelji C modela su u iščekivanju dokumenta kurikuluma srpskog jezika i kulture kako bi službeno započeli s reformom. U praksi, mogu reći da moje kolege i ja odavno provodimo reformu jer usprkos otežavajućim okolnostima – bez udžbenika, nastavnih sredstava i pomagala te nedostatka prostora – uspješno zadržavamo dječji interes za učenje ćiriličnog pisma i upoznavanje vlastite kulture.

Već 18 godina provodite nastavu predmeta srpskog jezika i kulture. Kako živite multikulturalizam?

Stalno ponavljam da je Osnovna škola Vojnić primjer gdje se multikulturalnost živi. Pokazujemo to primjerom svi u školi, od ravnatelja i učitelja do nenastavničkog osoblja. Imamo tri vjeronauka i nastavu srpskog jezika i kulture. Pored drugih izbornih predmeta – njemački jezik i informatika – naši učenici stižu na druge izvannastavne aktivnosti. Naravno, sve je to moguće zahvaljujući dobroj volji svih učitelja koji ulažu dodatne napore kako bi organizirali raspored. Ustupci i kompromis su načela koja su uobičajena u našoj zbornici. Osobnog sam stava da je različitost, multikulturalnost, bogatstvo koje treba njegovati i razvijati. Svakodnevno to nastojim kroz primjere pokazati svojim učenicima u školi i izvan škole.

1/1