Novosti

Politika

Referendum protiv Novosti

Najnovija kampanja demoniziranja legitimno izabranih političkih predstavnika hrvatskih Srba, njihovih organizacija i kulturnih programa podsjeća na obrazac viđen prilikom nacističkog demoniziranja Židova kao tobože povlaštene manjine

Aepkqlhck89woeqyct6er99jn4i

Obrušio se na Novosti - Luka Mlinarić (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Brojni mediji prenijeli su u utorak izjavu Luke Mlinarića iz udruge U ime obitelji i inicijative Narod odlučuje koji se, nakon napada na saborskog zastupnika SDP-a Peđu Grbina, na konferenciji za medije obrušio na tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća, otkrivši da je gašenje Novosti jedan od ciljeva inicijative i kazavši da se Novosti ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Predstavnik inicijative Narod odlučuje Luka Mlinarić laže, kao što lažu svi oni koji su s takvim tvrdnjama o tjedniku Novosti istupali prije njega. Novosti se ne ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Novosti ne huškaju nijednu etničku skupinu protiv bilo koje druge, upravo suprotno, one su dosljedno antinacionalistički list koji negativno piše o svakom nacionalizmu, dolazio on sa srpske ili hrvatske strane. Velika je količina tekstova u Novostima ispisana protiv zagovornika srpskog nacionalizma, što uključuje i one koji zauzimaju najviše funkcije u susjednim državama. Novosti kritički pišu o povijesnom revizionizmu i rehabilitacijama fašističkih kolaboracionista, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Novosti ne uveličavaju broj žrtava ustaškog logora Jasenovac onako kako to čine srpski nacionalisti, niti ga umanjuju onako kako to čine njihovi hrvatski pandani. Novosti ne negiraju zločine koje su pripadnici srpskih snaga počinili u posljednjem ratu i ne diskriminiraju ratne zločince po nacionalnoj osnovi. Potpuno isti tretman u Novostima imaju Milan Martić, Ratko Mladić i Vojislav Šešelj s jedne, te Mirko Norac, Dario Kordić i Slobodan Praljak s druge strane. Svi oni su tretirani kao pravomoćno osuđeni ratni zločinci.

Novosti se ne ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Predstavnik inicijative Narod odlučuje Luka Mlinarić laže, kao što lažu svi oni koji su s takvim tvrdnjama o tjedniku Novosti istupali prije njega

Novosti kritički pišu o osobama i organizacijama čije djelovanje ocjenjuju kao štetno za hrvatsko društvo i kao prijetnju temeljnim civilizacijskim i ustavnim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda ili poštivanje prava čovjeka. Te organizacije predvode ultrakonzervativni fundamentalisti i nacionalisti koji sebe oholo proglašavaju hrvatskim narodom. No oni nisu hrvatski narod, oni su samo desničarski ekstremisti kakvi postoje u svakom narodu. Njihov je politički program zadrt i isključiv. On isključuje osobe homoseksualne orijentacije iz definicije braka, on iz sustava zaštite od diskriminacije isključuje ljude čiji je rodni identitet drugačiji od dodijeljenog im spola, on oduzima ženama pravo da odlučuju o svojem tijelu, a nacionalnim manjinama pravo da odlučuju o političkim pitanjima i ravnopravno sudjeluju u javnom životu. Pripadnici skupina koje u hrvatskom društvu trpe najgoru vrstu diskriminacije neće od tih desničarskih ekstremista dobiti nikakvo suosjećanje za svoje patnje. Naprotiv, ranjive skupine primarna su meta njihovog ideološkog zlostavljanja.

Pripadnici tih ranjivih skupina iz tjedna u tjedan dobivaju podršku i prostor da istupaju na stranicama Novosti, i ne samo oni. Iz tjedna u tjedan za Novosti izjave, komentare i intervjue daju istaknuti hrvatski intelektualci, umjetnici, znanstvenici, sindikalisti, aktivisti i političari iz različitih parlamentarnih stranaka, jer su Novosti prepoznate kao manjinski medij otvoren za sve one koji slobodno misle i koji zagovaraju pluralističko, tolerantno i solidarno društvo. Upravo je tjednik Novosti, koji stvaraju i koji čitaju i Srbi i Hrvati, i ne samo Srbi i Hrvati, jedan od najuspješnijih primjera ostvarivanja manjinske ravnopravnosti i integracije u Hrvatskoj. Upravo to je ono što najviše smeta nacionalističkim i ultrakonzervativnim ekstremistima, koji svojim lažima i difamacijama pokušavaju prikazati Novosti kao nekakvo protuhrvatsko i pročetničko glasilo. To, naravno, ne može biti dalje od istine.

Istina je da Novosti slijede i njeguju antifašističku tradiciju kao jednu od najsvjetlijih povijesnih epizoda, jer bilo ih je još, hrvatsko-srpske suradnje kojom je ostvarena zajednička pobjeda nad fašizmom. Istina je da je nakladnik Novosti, Srpsko narodno vijeće, danas jedan od najvažnijih čuvara zajedničke hrvatsko-srpske antifašističke baštine. Istina je da na toj tradiciji svoju političku platformu grade saborski zastupnici srpske nacionalne manjine i da je ona, što je izuzetno važan rezultat njihovog rada, prihvaćena u njihovom biračkom tijelu. Istina je da smo danas ponovo suočeni s nastupajućom fašizacijom, koja je dosad već poduzela niz operacija demontaže antifašističkog naslijeđa kako bi si uklonila prepreke. Istina je da je u Hrvatskoj na djelu proustaški revizionizam, koji ide toliko daleko da negira čak i genocid počinjen nad Srbima, Romima i Židovima u NDH. Istina je da najnovija kampanja demoniziranja legitimno izabranih političkih predstavnika hrvatskih Srba, njihovih organizacija i kulturnih programa podsjeća na obrazac viđen prilikom nacističkog demoniziranja Židova kao tobože povlaštene manjine. Istina je da oni koji lažno optužuju predstavnike manjina za političku trgovinu, a Novosti da se ‘služe huškanjem na hrvatski narod’, svojim štetnim djelovanjem potpuno svjesno izazivaju najodvratnije izljeve mržnje prema Srbima.

Bilo je od početka jasno da će referendumska kampanja inicijative Narod odlučuje biti antimanjinska i eksplicitno antisrpska. Vrhunac je to dugogodišnjeg razornog djelovanja onih snaga koje u Hrvatskoj žele oslabiti republiku, a čiji najgorljiviji pripadnici, onda kada ih se pusti s lanca, doslovno pozivaju na poništenje tekovina Francuske revolucije i propovijedaju povratak u mračni srednji vijek. Te snage iskoristile su ekonomsku krizu i krizu vodećih stranaka kako bi promovirale svoje primitivne nacionalističke i ultrakonzervativne političke ideje. Njihov uspon više nije bezazlen. Oni koji kao svoj politički program imaju pokoravanje cjelokupnog društva crkvenim dogmama, a čijim proglašavanjem za ‘prirodni zakon’ i ‘naravni poredak’ drugačije načine ljudskog življenja odbacuju i ponižavaju kao protivne samoj ljudskoj prirodi, zaprijetili su u subotu, na Općem saboru HDZ-a, svojom spremnošću da preuzmu tu stranku. Oni koji organiziraju antimanjinske referendume istovremeno opsjedaju tu stranku izvana. Opozicija, predvođena SDP-om, nije se još konsolidirala. To postaje sve veći problem s kojim se Hrvatska suočava, problem na koji Novosti već dugo upozoravaju javnost. Na taj problem ne može se odgovoriti bez širokog okupljanja progresivnih snaga, a Novosti će i dalje biti jedno od mjesta takvog okupljanja, jedno od mjesta antifašističkog otpora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više