>

novosti logo

Piše Novosti

Ustavni sud protiv referendumskih inicijativa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objasnio da inicijative nisu ponudile argumente da je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti

Uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića, Ustavni sud odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ i ‘Narod odlučuje’, objavljeno je na web stranici Ustavnog suda. Odluke, koju potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, donesene su krajem prošle godine.

Prema Šeparovićevim riječima, sada je na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

‘Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Kontrolirali smo je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i Ministarstva uprave i da je ta procedura poštivana, a konačna odluka je na Saboru’, kazao je Šeparović za Hinu te ustvrdio da ‘predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti’ te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade.

Ako ga Sabor prihvati, nastavlja dalje, Šeparović pretpostavlja da će donijeti odluku da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje da li su ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Kazao je i da se Ustavni sud ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, nego bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu. Ako nisu ispunjene nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja, zaključio je Šeparović za nacionalnu agenciju, objasnivši da se i sudac Šumanović slaže da je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, ali se nije složio s argumentacijom Ustavnog suda.

Iz Građanske inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’ kažu da su predali žalbu Ustavnom sudu jer je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima da promatračima valja omogućiti da budu nazočni svugdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum. Ustavni sud je zaključio da nisu iznijeli činjenično konkretizirane, jasne i uvjerljive razloge koji ukazuju na to da je postupanje Vlade, odnosno Ministarstva uprave, bilo takvo da predstavlja grubo kršenje pravila demokratske procedure, odnosno da faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na referendumsko odlučivanje. Iz Inicijative ‘Narod odlučuje‘ na tiskovnoj konferenciji ustvrdili su da se Ustavni sud ovakvom odlukom proglasio nenadležnim i da nije odlučivao o meritumu zahtjeva Inicijative što će, prema njihovim tvrdnjama, morati učiniti kad to zatraži Sabor. Objašnjavaju da zastupnici sada mogu odbaciti izvješće Vlade i raspisati referendum, na što ih oni pozivaju ili će prihvatiti izvješće, ali se u tom slučaju moraju obratiti Ustavnom sudu koji će onda odlučivati o meritumu stvari. Optužili su Vladu da je prekršila Ustavna prava i samovoljno poništila 40.000 potpisa.

Ustavni sud Republike Hrvatske, uz Šeparovića, čine Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić, Goran Selanec i Miroslav Šumanović,

1/1