Novosti

Politika

Rusi tvrde da imaju lijek

Ruska Federalna biomedicinska agencija objavila je danas da je na bazi lijeka protiv malarije razvila lijek za uspješan tretman pacijenata s koronavirusnom infekcijom bilo koje težine. Rusi rade i na testiranju cjepiva

2vcc0tjwwzo68sntp4q57gjkh77

Ruska Federalna biomedicinska agencija (FMBA) objavila je danas da je na bazi lijeka protiv malarije Mefloquinea razvila lijek za uspješan tretman COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom

‘Lijek s velikom selektivnošću blokira citopatski učinak koronavirusa u staničnoj kulturi i sprječava njegovu replikaciju, a imunosupresivni učinak meflokina sprečava aktiviranje upalnog odgovora uzrokovanog virusom. Dodatak makrolidnih antibiotika i sintetičkih penicilina ne samo da sprečava stvaranje sekundarnog bakterijsko-virusnog sindroma, nego također omogućava povećanje koncentracije antivirusnih agenasa u krvnoj plazmi i plućima’, objavila je direktorica FMBA Veronika Skvortsova, donedavna ruska ministrica zdravstva.

Kako prenosi ruska agencija Riafan.ru, Skvortsova je pritom ustvrdila da će to osigurati učinkovit tretman za pacijente s koronavirusnom infekcijom bilo koje težine. Na službenim stranicama FMBA stoji još da je razvoj lijeka proveden sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te da je lijek predložen za uključivanje među Metodološke preporuke Ministarstva zdravlja Ruske Federacije o prevenciji, dijagnostici i liječenju nove koronavirusne infekcije COVID-19.

‘Pored toga, FMBA radi na stvaranju, na temelju meflokina, učinkovite i sigurne sheme za prevenciju koronavirusne infekcije, koja ne samo da će nadvladati vrhunac incidencije, već će ga i učinkovito kontrolirati u budućnosti’, kazala je Veronika Skvortsova.

Ista ruska biomedicinska agencija objavila je prije tjedan dana da planira razviti i cjepivo protiv koronavirusa u roku od 11 mjeseci. Veronika Skvortsova tada je kazala da FMBA očekuje da će imati prve rezultate testiranja do lipnja ove godine, a da bi druga faza testiranja trajala do početka trećeg kvartala. Za ta istraživanja trebat će ukupno šest mjeseci, a još pet za prvu fazu kliničkih ispitivanja cjepiva. Navodi se da druga i treća faza kliničkih ispitivanja obično traju do 15 mjeseci, no da bi u ovom slučaju te dvije faze, uz primjenu protokola Svjetske zdravstvene organizacije, mogle biti preskočene. FMBA je razvila tri prototipa cjepiva čije je testiranje započelo na miševima.

U Rusiji je do subote, 28. ožujka, službeno registrirano 1264 obolijevanja od koronavirusne infekcije, a većina slučajeva otkrivena je u Moskvi. Među mjere koje su ruske vlasti poduzele kako bi spriječile širenje epidemije spadaju zabrana održavanja masovnih manifestacija, zatvaranje muzeja, kazališta, kina i drugih ustanova, prekid zračne komunikacije s drugim zemljama, a predsjednik Vladimir Putin naložio je da sljedeći tjedan počinje neaktivnost, pri čemu će ljekarne, trgovine prehrambenih proizvoda i vitalna poduzeća i dalje raditi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više