Novosti

Društvo

Sedmorici po 13 godina zatvora za masakr u Štrpcima

Za surovi zločin nad 20 civila, uglavnom Bošnjaka, koje su pripadnici vojske Republike Srpske 1993. godine izvukli iz vlaka Beograd-Bar u Štrpcima i ubili, sedmorica optuženih dobili su po 13 godina zatvora

Large strpci

Članovi nevladinih udruga na protestu u Beogradu u februaru ove godine (foto Miloš Tešić/ATAImages/PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) presudio je u petak da će svaki od sedmorice optuženih za masakr 20 putnika civila iz vlaka Beograd-Bar 1993. godine dobiti po 13 godina zatvora. Prvooptuženi u predmetu, bivši komandant Vojske RS-a Luka Dragičević, oslobođen je krivnje.

Podsjetimo da su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima 27. februara 1993. iz vlaka izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, uglavnom Bošnjaka iz Srbije i Crne Gore. Među njima je bilo i državljana BiH. Odveli su ih u salu osnovne škole u mjestu Prelovo gdje su ih, s drugim optuženima, opljačkali i pretukli. Potom su ih, svezane, kamionom odvezli u jednu garažu u višegradskom selu Mušići pokraj Drine, gdje su ih likvidirali iz vatrenog oružja.

Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59, a najmlađa 16 godina. Žrtve iz Srbije i Crne Gore (građani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije) - bile su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru godinu dana kasnije. Za ostalim žrtvama se i dalje traga.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Inđiću povjerio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila. "To nisu potvrdili nijedan svjedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza", rekla je sutkinja u obrazloženju presude. Tužiteljstvo je dokazalo da je Dragičević dobivao izvještaje ili naređenja, ali nije dokazalo kako je kasnije postupio po tim naređenjima. Nijedan svjedok nije rekao da je obavijestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubojstvima civila, rekla je sutkinja.

Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić, Miodrag Mitašinović, Dragan Šeković i Oliver Krsmanović osuđeni su na po 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u zločinu. Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske RS-a, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a drugi osuđeni pripadnici čete. Šekarić i Krsmanović su već ranije osuđeni za druge zločine i trenutno su na izdržavanju kazne.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju je moguće uložiti žalbu. Suđenje je trajalo sedam godina. Kazneni zakon BiH propisuje maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 45 godina za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Nailu Kajeviću, iz Prijepolja u Srbiji, u Štrpcima je ubijen brat Niazim Kajević. Nijedan posmrtni ostatak nikad nije pronađen. Nail Kajević, nakon izricanja presude, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao da je riječ o događaju koji je "zamišljen da se nikada ne rasvijetli". "Nema posmrtnih ostataka. Kad nema posmrtnih ostataka, nema ni događaja. Otmica je bila planirana, organizovana i u njoj je učestvovao sam vrh Vojske Jugoslavije, policije i Vojske Republike Srpske. Počinioci su bili vojnici VRS. Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže da je Luka Dragičević, iako je imao naredbu od samog vrha da onemogući dolazak civila sa Sandžaka", rekao je Kajević.

Dan prije izricanja presude, u četvrtak 20. oktobra, spomenuti optuženi, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić, su uhapšeni u Višegradu, na istoku BiH. Za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je ovo učinjeno zbog straha "od ometanja pravde". Advokat prvooptuženog Luke Dragičević je rekao da su uhapšeni kako bi bili zadržani do izricanja presude. Forenzičari, članovi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) tragaju za ljudskim ostacima u masovnoj grobnici u selu Tomašica kod Prijedora, 22. oktobra 2013. Tokom septembra je objavljeno da je više od stotinu osoba optuženih za ratne zločine u BiH nedostupno domaćim sudovima.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv četiri lica koja se terete kao neposredni počinioci. Sudu u Srbiji trebalo je tri i pol godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine. Za zločin u Štrpcima do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, osuđen na 15 godina zatvora, a Jovičić je pred Sudom Bosne i Hercegovine priznao krivicu i osuđen je na kaznu zatvora od pet godina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više