Novosti

Društvo

Sindikalni požar

Ovu bi godinu u riječkim javnim službama mogli obilježiti – pozivi na štrajkove. Nakon radnika Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, odgojiteljica u vrtićima i radnika KD-a Autotrolej, borbeno su se oglasili i vatrogasci

Large intrigator  ivana

(foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Ovu bi godinu u riječkim javnim službama mogli obilježiti – pozivi na štrajkove. Nakon radnika Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, odgojiteljica u vrtićima i radnika KD-a Autotrolej, borbeno su se oglasili i vatrogasci. Sindikat vatrogasaca Rijeka (SVR), sa svojih 135 članova od ukupno 140-ak zaposlenih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Rijeka, uputio je Gradu Rijeci zahtjev za povećanjem osnovice plaća i isplatom neoporezivih naknada za topli obrok, s rokom očitovanja do 21. veljače. Prema riječima sindikalnog povjerenika Gorana Hiblera, nakon toga će pokrenuti postupak mirenja, a moguće i štrajk, ako njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni.

U ponedjeljak, kada je rok da se Grad Rijeka očituje o zahtjevima vatrogasaca, u štrajk kreću radnice riječkih gradskih vrtića. Kako je najavila predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) Božica Žilić, štrajk će potrajati do ispunjenja zahtjeva. SOMK je tražio povećanje osnovice plaće s 5.211 kuna na 6.044 kune i povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak.

Što se najstarije profesionalne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj tiče, iz SVR-a ističu kako su im plaće među najmanjima u državi. Tu su i drugi problemi – lani je SVR tužio Grad Rijeku zbog neadekvatno obračunatih prekovremenih sati na intervencijama u Zagrebu i Petrinji. Kolektivni ugovor za radnike istekao je krajem prošle godine, nakon čega je Sindikat uputio prijedlog novog ugovora koji nije prihvaćen. Nedavno je održan sastanak predstavnika Sindikata i gradske uprave, ali nije postignut dogovor oko najvažnijih radničkih zahtjeva.

Zapovjednik JVP-a Rijeka Hinko Mance objasnio je kako je problem i to što nisu doneseni podzakonski akti kojima bi trebalo definirati plaće vatrogasaca na razini cijele države. U praksi one variraju ovisno o postrojbi pojedinih jedinica lokalne samouprave. Riječki su vatrogasci godinama na tanjoj strani tog novčanika, pa se ovu sindikalnu vatru neće žuriti gasiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više