Novosti

Kronika

Sjećanje na žrtve

U Ivanović jarku obilježena je 81. godišnjica strašnog zločina, kada je 1941. ubijeno 380 Srba sa šireg područja Korduna. Žrtve su na prevaru dovedene, uhapšene i zatvorene, a glavni organizator zločina bio je ustaški povjerenik za općinu Krnjak Dragutin Muić

U petak 29. jula u Ivanović jarku obilježena je 81. godišnjica strašnog zločina, kada je 1941. godine ubijeno 380 Srba sa šireg područja Korduna. Žrtve su na prevaru dovedene, uhapšene i zatvorene, a glavni organizator zločina bio je ustaški povjerenik za općinu Krnjak Dragutin Muić. Na spomenik, gdje se nalaze pravoslavni krst i zvijezda petokraka, položeni su brojni vijenci. Parastos i pomen nevinim žrtvama služili su sveštenici iz Karlovca Darko Dugonjić, Nebojša Anđić i Goran Slavnić. Komemoraciji je prisustvovalo 50-ak građana i potomaka žrtava, a obratili su im se načelnik Općine Krnjak Perica Matijević, predsjednik županijskog udruženja antifašista Rade Kosanović i saborski zastupnik Boris Milošević.

- Važno je da se okupimo na ovakvim mjestima kako bi sačuvali sjećanje na žrtve. Tome nas uče preživjeli iz mnogih logora. Oni su u svojim sjećanjima nakon rata govorili i pisali da im je važno da se sa dostojanstvom sjećamo stradalih i da poštujemo one koji su preživjeli. Bez mržnje, bez osvete. Iako je prošlo toliko godina, svi smo svjesni da je povijesni negacionizam i revizionizam vrlo jak i da izvrće činjenice. Naš je zadatak da očuvamo sjećanje na ubijene i da im svake godine odamo poštu - rekao je Boris Milošević.

Matijević je u razgovoru na Novosti istaknuo da su ovog puta na komemoraciji čitani stihovi velikog Vladimira Nazora "Majka pravoslavna" i svjedočanstvo slučajno preživjelog Nikole Bižića. Kazao je da mnogi učenici iz škole u Krnjaku uopće ne znaju gdje je Ivanović jarak, što se tamo i kada desilo, istaknuvši da srpska zajednica mora učiti mlade o povijesti jer to sadašnji obrazovni sustav ne čini.

U Sadilovcu kraj Rakovice održana je u subotu 30. jula komemoracija za 463 civilne žrtve ubijene od ustaša 1942. u mjesnoj pravoslavnoj crkvi. Među stradalima je bilo i 149 djece do 15 godina starosti. Pomen nevinim žrtvama služili su paroh iz Plaškog Saša Kremić i Nikola Malobabić iz Korenice. Komemoraciji je prisustvovalo 30-ak potomaka žrtava, a među njima je bio i Dragan Gvozdenović iz Novog Sada. Gvozdenović je jedan od inicijatora komemoracije u Sadilovcu, a porijeklom je iz tog dijela Korduna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više