Novosti

Politika

Sloboda po Huiću

Davor Huić, predsjednik tržišno-fundamentalističke Udruge poreznih obveznika Lipa, pokrenuo je kontrakampanju jer ne vidi nikakvog razloga za zabranu rada nedjeljom, pače, takvu inicijativu smatra nemogućom

Wfto18llj1t70jf5lsscabep9un

Davor Huić (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

U Hrvatskoj godinama traju prijepori oko toga treba li ograničiti rad nedjeljom. Inicijativni skup pod nazivom ‘Hrvatski savez za nedjelju’ u Splitu je okupio 16 ustanova i udruga predvođenih tamošnjim Franjevačkim institutom za kulturu mira. Nepravda vezana uz socijalni status radnika, pogotovo onih u trgovačkim centrima koji rade svakodnevno, od jutra do sutra, povezala je sindikate i Crkvu. ‘Za nedjelju kao slobodan dan moramo mijenjati vlastitu kulturu jer u Hrvatskoj vlada profit i tomu se moramo usprotiviti’, kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Davor Huić, predsjednik tržišno-fundamentalističke Udruge poreznih obveznika Lipa, odmah je pokrenuo kontrakampanju jer ne vidi nikakvog razloga za zabranu rada nedjeljom, pače, takvu inicijativu smatra nemogućom jer, prema njemu, nema smisla zabraniti ljudima da rade kad ionako velik broj njih nema posao. Dimitrije Birač, jedan od osnivača udruge Hrvatski centar za radničku solidarnost i nositelj liste Za radnički Karlovac, tumači ovu inicijativu.

- Premda se Crkva iz moralnih razloga nominalno zalaže za slobodnu nedjelju u smislu nužnog i potrebnog odmora radnicima, kako bi barem jedan dan u tjednu proveli sa svojim obiteljima, smatram da ona ima za cilj preuzimanje ove vrlo bitne političko-socijalne teme od umjerene i radikalne ljevice. Već je odradila ogroman dio posla jer gotovo posvuda zahtjev za zabranu rada nedjeljom asocira na crkvenu politiku - tvrdi Birač.

No zbog jedne pogreške u zahtjevu za neradnu nedjelju, u čemu sudjeluju i neki sindikati, Huić i Lipa poentiraju na tome.

- Crkva i sindikati preko svojih sindikalnih vođa ne zagovaraju zabranu rada nedjeljom u trgovini, već apstraktnu neradnu nedjelju za sve. Naravno da tada liberali mogu reći da nije moguće da baš sve ne radi taj dan i da pojedinac ima slobodu izbora. Budući da Crkva nominalno stalno govori o pojedincu, tu ispada nedosljedna - kaže Birač.

- Prvi i osnovni korak rješavanja radničkog pitanja jest zabrana rada nedjeljom u trgovini, na temelju kolektivnog ugovora i čvrste potpore lokalne politike - zaključuje Birač.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više