Novosti

Kultura

Snaga pogona

Izložba "Đuro Đaković – portreti rada" daje uvid u proces jačanja industrije i radničke klase, ali i emancipacije žena, što je podrazumijevalo njihovo uključivanje u tradicionalno "muška" zanimanja u teškoj industriji i njihovu propagandu u radničkim glasilima

Large portreti rada toso dabac

Glasilo SOUR-a Đuro Đaković br. 19 iz 1982.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla nastavljaju se održavati izložbe kompatibilne s njihovim stalnim postavom, ali i one koje su samosvojne u aspektu koji su odlučile propitati. Žene u znanosti, u vatrogastvu, samo su neke od tema. Te izložbe u pravilu priređuju žene, a u prvom su planu pitanja povijesnog socijalizma, modernosti, rada i industrijalizacije, no njihova je crvena nit – položaj žena u svim tim procesima. Posljednja u nizu takvih izložbi nosi naslov "Đuro Đaković – portreti rada". Premda je opsegom mala, to ne znači i da je mala dometom i ambicijama. Riječ je, naime, o prikazima rada i radnog procesa u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu i to na dva načina. Prvi se odnosi na fotografije snimljene u tvorničkim pogonima, koje imaju primijenjenu, ali i umjetničku dimenziju. Drugi su portreti radnica na izrazito "muškim" poslovima, koji donose i kratak životopis žena, onako kako su bile predstavljene u tvorničkom listu.

Koliko se te dvije teme prožimaju i zaslužuje li svaka od njih samostalnu izložbu, otvoreno je pitanje. Izložbu su realizirale autorice i kustosice Uršula Bešlić iz Muzeja Brodskog Posavlja i Ana Rajković Pejić iz Hrvatskog instituta za povijest, a sve uz pomoć Tehničkog muzeja Nikola Tesla, odnosno stručnih suradnica Markite Franulić i Kosjenke Laszlo Klemar. Grafičko oblikovanje propagandnog materijala izvela je Barbara Blasin.

Fotografi, angažirani da dokumentiraju rad u tvornicama i propagiraju proizvodnju, nisu bili rijetkost u vremenu industrijalizacije, nakon Drugog svjetskog rata, kao i u kasnijim desetljećima socijalizma. Tako su u slavonskobrodsku tvornicu iz Zagreba dolazili istaknuti fotografi Tošo Dabac, Milan Pavić, Marijan Szabo, Vilko Zuber i Oto Hohnjec. Njihove fotografije čine važan segment fundusa nečega što se danas katalogizira kao "hrvatska industrijska fotografija". Ima tu raznih vrsta rada i radnih procesa u tvorničkim pogonima, a kako pišu autorice izložbe: "Izdvajanjem određenih fragmenata proizvodnje naglašavaju se simbioza radnika i stroja, koja je predstavljala okosnicu ondašnjeg društva i privrede."

Razvoj teške industrije predstavljao je jednu granu razvoja tadašnjeg društva, koja je bila pokretač privrednog i društvenog razvoja Jugoslavije. Paralelno s time težilo se uključivanju žena u radnu snagu. Taj proces i urbanizacija koja ga je pratila, doveli su žene i u ona zanimanja koja su se tradicionalno vezala za mušku radnu snagu. Žene dakle nisu bile zastupljene samo u tekstilnoj i prehrambenoj industriji kao onim "feminiziranim", nego i u teškoj industriji. Poslije 1945. dolazi do sve većeg zapošljavanja radnica na poslovima glodačica, zavarivačica i voditeljica dizalica. Kao što autorice ističu: "Prikazivanjem radnica na radnom mjestu, većinom uz strojeve, težilo se stvaranju onoga što je još Alexandra Kollontai nazvala 'novom ženom', koja je ekonomski neovisna, ali ujedno i lišena tradicionalnih okvira. Bila je to paradigma nove jugoslavenske žene koja je, barem djelomično, označila raskid s položajem Druge."

Usporedni prikaz te dvije linije, naručenih fotografija iz pogona s jedne strane i portreta radnica iz tvorničkog lista s druge, izložba "Đuro Đaković – portreti rada" daje uvid u dva procesa. To su jačanje industrije i radničke klase kao temelja društvenog razvoja te, s druge strane, proces emancipacije žena, koji se manifestira i kroz uključivanje žena u tradicionalno "muška" zanimanja u teškoj industriji i njihovu propagandu u radničkim glasilima.

Uršula Bešlić piše o tome kako se u Muzeju Brodskog Posavlja čuva veći broj fotografija na kojima je zabilježena industrijska baština Slavonskog Broda, u čemu tvornica Đuro Đaković zauzima posebno mjesto. Prijeratna "Tvornica vagona, strojeva i mostova" (osnovana 1921.), s obnovom je započela novu i moderniziranu proizvodnju, te je postala jednom od najvećih i najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji. Godine 1947. ime joj je promijenjeno u Đuro Đaković, naziv pod kojim djeluje do danas. S ciljem propagande obnovljene tvornice i uspješne industrijske proizvodnje Ministarstvo teške industrije angažiralo je 1949. autore većinom vezane za Zagrebačku školu fotografije, da zabilježe prizore iz radničkih hala. "Premda je riječ o propagandnoj fotografiji, ona sadrži umjetničku i dokumentarnu kvalitetu, te zauzima važno mjesto u povijesti hrvatske fotografije", piše Uršula Bešlić. A mi bismo dodali da to nije usprkos, već upravo zbog propagandne svrhe tih fotografija. Država utemeljena na socijalističkom poretku, u kojoj je centralno mjesto namijenjeno radnicima, dokaz je da tadašnji politički i socijalistički ustroj promovira važnost rada i radnika. Radnici i njihov rad, kao i strojevi i radni okoliš, prezentiraju uspješnost koja je dovela do rasta najvažnijih djelatnosti za razvoj društva – industrije i privrede.

O povijesti tvornice piše Ana Rajković Pejić. Preskočimo li, inače interesantno međuratno razdoblje, dolazimo do 1947. i obnove tvornice, kada ona i dobiva ime "Đuro Đaković. Industrija lokomotiva, strojeva i mostova, Slavonski Brod". Ime će za vrijeme socijalističke Jugoslavije postati sinonim ne samo za taj grad, nego i za cjelokupnu jugoslavensku metaloprerađivačku industriju, da bi na vrhuncu svoga rada ta tvornica zapošljavala 18 tisuća radnika. Važan dio njezinog poslovanja bila su i inozemna gradilišta (Kostarika, Meksiko, Pakistan, Kuvajt, SR Njemačka, Libija itd.). Opsegom poslovanja i brojem zaposlenih tvornica je nadilazila okvire tadašnje države, pa je tako ostvarena suradnja s tvrtkama kao što General Motors (SAD) i Teddington Bellows (UK), a uključila se i u gradnju nuklearne elektrane Krško.

Veliki društveni značaj ogleda se i u činjenici da su njezini radnici sudjelovali u ispomoći drugim poduzećima, pomoći prilikom potresa u Skoplju (1963.) i u Banja Luci (1969.) Brojni radnici ponudili su besplatan rad na obnovi, a na izložbi su istaknuti primjeri Kreše Senaja i Nikole Juršića, koji je ponudio i smještaj stradalima.

U skladu s izgradnjom kulta radnika i radništva, tvornički radnici često su prikazivani pokraj strojeva i tokom radnog vremena uz naslove vezane za veću produktivnost, predanost radu i socijalističkim vrijednostima. Nije zanemaren ni aspekt svakodnevice, onih osam sati kada radnik ne radi za plaću. Radnici su imali pravo na besplatno ljetovanje u radničkom odmaralištu u Trogiru, a bila su organizirana i zimovanja uglavnom u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Zastupljena je bila i rekreacija, o čemu svjedoče brojna natjecanja poput Smotre proizvođača šinskih vozila Jugoslavije, Saveznog natjecanja metalaca te Radničkih sportskih igara.

O radnicama Đure Đakovića, tokaricama, glodačicama i bravarkama, u tekstu za izložbu pod naslovom "Brener draži od kancelarije i kuhače" piše Ana Rajković Pejić. Promijenjena uloga žene u društvu dovela je do velikog pomaka u shvaćanju toga da pitanja koja se tiču zaposlene žene "nisu samo ženska", već se njima treba baviti i šira društvena zajednica. Pri poduzećima su isprva djelovali aktivi žena, koji su mijenjali nazive u Savez ženskih društava do Konferencije za društveni položaj žene i porodice. U Đuri Đakoviću je 1956. pokrenut Aktiv žena, a prva predsjednica je bila Magda Škuljević. Iako pretežno "muška" tvornica imala je svijest o rodnoj dimenziji, koja se oslanjala na AFŽ-ovke i prijeratne sindikalistkinje poput Ivanke Klaić Seke.

U Đuri Đakoviću je u socijalizmu bilo zaposleno oko tri tisuće radnica. One su obavljale i niz teških fizičkih poslova, poput upravljanja teškim dizalicama, kovanja željeza i zavarivanja. Na izložbi su u tom smislu zastupljene Ankica Bjelobrk i Anica Kučinić, koje su radile na poslovima lijevanja željeza. U pojedinim pogonima radnice su ostale iznimkama, kao, na primjer, autogena zavarivačica Dragica Čepko ili Elizabeta Šimunović, kao jedina radnica među 140 električara u radnoj organizaciji Elektropogona. Pojedini primjeri samo naglašavaju snagu i mnoštvo ženskog angažmana, kojim su žene pridonijele razvoju slavonskobrodske tvornice.

Odnos kuće i radnog mjesta, putovanja do posla i natrag, sve je to tematizirano u radničkim novinama. Što znači biti "ženom-majkom"? Što je, danas bismo rekli, plaćeni, a što neplaćeni rad? Uz sve poteškoće, zaključuje Ana Rajković Pejić "ove su žene pridonijele ideološkoj praksi kreiranja identiteta 'žene samoupravljača' te su svojim radom učinile značajne emancipacijske korake".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više