Novosti

Politika

SNV pokrenuo novu humanitarnu akciju

Kroz akciju ‘Banija je naša kuća’ pomaže se socijalno ugroženim osobama na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno Gline, Petrinje, Sunje, Donjih Kukuruzara, Majura, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice

Afohfejednejlsvaz8gors9ncba

Jedna od humanitarnih akcija SNV-a

‘Banija je naša kuća’ najnovija je u nizu humanitarnih akcija Srpskog narodnog vijeća kojima se pomaže socijalno ugroženim osobama na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno Gline, Petrinje, Sunje, Donjih Kukuruzara, Majura, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice. Za ovu akciju, koja će se provoditi u suradnji sa županijskim, gradskim i općinskih VSNM-ovima, predviđeno je oko 30.000 kuna, a njom bi bilo obuhvaćeno 60-ak domaćinstava, bilo da je riječ o samcima ili obiteljima.

- Temeljem dostupnih statističkih podataka i dosadašnjeg terenskog rada, utvrdili smo da su stanovnici ove pokrajine izloženi siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Mnogi od njih žive u ruralnim, ekonomski nerazvijenim i izoliranim krajevima, a glavni izvor primanja su im socijalne naknade. Ova županija spada u potpomognuta područja i najugroženije regije prema stopama rizika od siromaštva i vrijednosti indeksa razvijenosti. Osim toga, ova županija je treća po broju pripadnika srpske nacionalne manjine koji čine 12,18 posto od ukupnog stanovništva, pa se nalazi na listi prioriteta SNV-a - rekla nam je voditeljica akcije Tatjana Dragičević iz Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a.

- S obzirom na ograničene financijske mogućnosti, vodimo se kriterijem socijalne ugroženosti. Pakete bi dobivale starije, radno nesposobne osobe i obitelji te dugo nezaposlene osobe s niskim primanja – zajamčenim minimalnim naknadama, niskim mirovinama i plaćama. Akcija bi trebala početi krajem marta, a trajala bi desetak dana – rekla je Dragičević i naglasila da glavnu odgovornost za zadovoljavanje životnih potreba stanovništva ima država, ali da SNV u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći svim Srbima u Hrvatskoj, posebno onima koji su socijalno ugroženi.

- Zato Odjel za socijalna i humanitarna pitanja radi na poboljšanju kvalitete života putem projekata i drugih aktivnosti. Aplicirali smo na natječaj Europskog socijalnog fonda koji bi omogućio pružanje uslugu prijevoza i pratnje starijim osobama na području Gline. Osim toga aplicirali smo na HEP-ov natječaj, preko kojeg bismo omogućili pružanje humanitarne pomoći na području Sisačko-moslavačke županije u većem opsegu te potakli međugeneracijsku solidarnost i aktivizam u zajednici - zaključila je Tatjana Dragičević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više