Novosti

Politika

Socijal-nedemokratska partija

Represalije protiv sindikalnog organiziranja u stranci: Predsjednik SDP-a nema vremena za razgovor s unutarstranačkim sindikatom, dok je njegova čelnica smijenjena s dužnosti u stranci

Nr7r76d0xuy0dhmdmilnl2y1hw2

Stanje ljevice u Hrvatskoj – Davor Bernardić (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Predsjedniku Socijaldemokratske partije Davoru Bernardiću socijalni dijalog očito nije jača strana. Umjesto da u socijaldemokratskom duhu pridonese borbi za radnička prava u svojoj stranci, on mirno i nezainteresirano promatra dijelom unutarstranačku, a napose medijsku hajku koja se već neko vrijeme vodi protiv sedmero u SDP-u zaposlenih radnika i radnica.

Toliko ih se naime drznulo učlaniti u Novi sindikat koji vodi Mario Iveković, a kako bi pregovarali o svojim sadašnjim i budućim pravima koja su im ugrožena najavama da će se za ukupno 54 zaposlenih u toj stranci smanjiti plaća za skoro 30 posto, pa čak i otpustiti dio njih. Iako je sindikalac Iveković prije malo više od dva tjedna uputio vodstvu stranke zahtjev za inicijalnim sastankom kako bi se razgovaralo o eventualnim restrikcijama, odgovora iz vrha stranke još nema i pitanje je hoće li ga i kada biti.

Do ovoga je u SDP-u došlo zbog znatnog manjka na stranačkom računu uzrokovanog golemim predizbornim troškovima, a potom i lošim izbornim rezultatom, zbog čega je smanjen dotok novca iz državnog proračuna. Iako među sindikalno organiziranim radnicima vlada razumijevanje za financijsko stanje u stranci, valja reći da plaće čine svega 15 posto ukupnih troškova SDP-a.

- Pritisci koji na članove sindikata dolaze od anonimnih izvora iz vodstva stranke i pojedinih masovnih medija koji ih prenose te se i sami kao glasnogovornici krupnog kapitala uključuju u difamiranje sindikalno organiziranih radnika, pokušavaju zaustaviti okretanje stranke suradnji sa sindikatima. Za nju se – barem prema početnim najavama – opredijelilo novo rukovodstvo. U skladu s tom najavom doista je, blago rečeno, neobično da vodstvo stranke nije našlo ni pet minuta vremena kako bi se sastalo s nama i izložilo nam, ako je to točno, svoju viziju financijskog i kadrovskog restrukturiranja SDP-a - kazala nam je sindikalna povjerenica Karolina Leaković.

S obzirom na dosadašnju hajku i napade, teško je reći hoće li se još netko od zaposlenih u SDP-u usuditi učlaniti u Novi sindikat. Među tajnice, vozače, računovotkinje… uvukli su se strah i kalkulacije: čekaju potez predsjednika i poslodavca Davora Bernardića, čija je vizija socijaldemokracije ovakvim indolentnim ponašanjem opasno dovedena u pitanje.

Umjesto okretanja radnicima i sindikatima, vrh SDP-a je na prijedlog glavnog tajnika Zvane Brumnića preko noći smijenio Karolinu Leaković s mjesta stranačke tajnice za međunarodne odnose. Kako se dosad nitko službeno nije žalio na njezin rad u stranci, a pisanu odluku i objašnjenje o svojoj smjeni još nije dobila, niti ju je povodom toga na razgovor primio šef stranke, sasvim je izgledno da razlog njezine smjene prije svega leži u sindikalnom organiziranju.

Iako je osobno iznenađen stavom tzv. socijaldemokratskog poslodavca i njegovom nezainteresiranošću za sastanak i razgovor o radničkim pravima, sindikalist Iveković je zasad smiren i strpljivo od vodstva SDP-a čeka odgovor na zatraženi inicijalni sastanak. Ne tako davno Bernardić je poručio da SDP ne može biti stranka elite ni stranka kapitala, nego stranka rada i radništva, no očito se radilo o populističkom govoru serviranom javnosti, koji je drastično različit od načina na koji stranka funkcionira u praksi, a to je da svoje zaposlenike ne smatra radnicima u punom smislu te riječi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više