Novosti

Društvo

Solidarno s građankama Poljske

Ispred Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu održana je akcija solidarnosti s Poljakinjama koje već deset dana protestiraju protiv odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani pobačaja

Ispred zgrade u kojoj je smješteno Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, u subotu ujutro održana je prosvjedna akcija kojom su aktivistkinje i aktivisti izrazili solidarnost s Poljakinjama koje već deset dana protestiraju protiv odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani pobačaja.

Nakon višegodišnjeg niza intervencija kojima je vladajuća ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) stavila pod kontrolu sve pravosudne institucije u zemlji, pa tako i Ustavni sud, to je tijelo sada neustavnim proglasilo i pobačaj u slučaju teških malformacija fetusa, pri čemu je pobačaj na zahtjev zabranjen još od 1993. godine. Ova odluka izazvala je najmasovnije proteste u novijoj povijesti Poljske, pa su stotine tisuća građanki i građana koji joj se protive, uz slogan "Ovo je rat", osim uličnih demonstracija organizirali i upade u katoličke crkve i blokade prometnica, ne posustajući ni unatoč pozivu de facto gospodara Poljske, predsjednika PiS-a Jaroslawa Kaczyńskog, desničarskim paravojnim skupinama da se s njima fizički obračunaju.

U govoru pred poljskom ambasadom aktivistkinja Sanja Kovačević "sramotnu i sadističku" odluku Ustavnog suda nazvala je "vrhuncem višegodišnjih ženomrzačkih politika vladajuće stranke i njezinih klerofašističkih suradnika", rekavši da Poljakinje, unatoč teroru koji nad njima vrši političko-crkveni establišment, ne posustaju, već se njihov "otpor i protesti nezaustavljivo šire i sve glasnije poručuju – dosta nam je!"

Kovačević je rekla i da su se zagrebačke prosvjednice i prosvjednici okupili i kako bi naglasili da je vlast u Poljskoj bliska našim konzervativcima te podsjetili da su upravi ti konzervativci "okosnica povjerenstva koje radi na novom hrvatskom Zakonu o pobačaju, dok ministar Vili Beroš s tim nema nikakvih problema".

- To što u Hrvatskoj imamo naizgled liberalan zakon koji datira iz bivše države, i što je naš Ustavni sud prije tri i pol godine donio naizgled pozitivnu odluku, ne znači da se njome ne manipulira upravo u korist konzervativaca koji i nama na razne načine planiraju nametnuti daljnja ograničenja prava na pobačaj. Prošle godine u Hrvatskoj smo dobili podružnicu jedne od najmoćnijih poljskih ultrakonzervativnih organizacija Ordo Iuris, a nije potrebno reći da njima bliske organizacije u Hrvatskoj ovih dana slave "povijesnu odluku poljskog Ustavnog suda" i da je i njima cilj legalizacija zlostavljanja žena - rekla je Kovačević, pa "svim institucionalnim zlostavljačima žena" poručila da smo "u ovom ratu zajedno i nećemo odustati".

Osim što su pročitali govor podrške, aktivistkinje i aktivisti razvili su pred zgradom ambasade transparente i donijeli vješalice, koje simboliziraju po život žena opasno ilegalno izvođenje pobačaja u neadekvatnim medicinskim uvjetima.

Za razliku od nedavnog masovnog okupljanja Torcide u Splitu, na poprištu prosvjedne akcije vrlo brzo ukazala se i policija s čak tri automobila i desetak policajaca, unatoč tome što se akcija održala na javnoj površini i što je bila usklađena s epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi. Ista prosvjedna akcija održana je i u Zadru i Šibeniku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više