Novosti

Politika

Srbi nisu manipulirali s brojem stanovnika Vrbovskog

Izjava gradonačelnika Vrbovskog u kojoj u istoj rečenici povezuje tzv. manipulacije s brojem stanovnika i bez ikakvog dodatnog objašnjenja spominje sve pripadnike srpske nacionalnosti smatramo krajnje neumjesnim i štetnim po cjelokupnu srpsku zajednicu, naglašavaju predstavnici Srba u tom gradu

Large vrbovsko

Po popisu iz 2011. u Vrbovskom je živjelo 5.076 stanovnika, od čega 1.788 Srba (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Predstavnici Srba u Vrbovskom reagirali su na izjavu gradonačelnika Dražena Mufića Novom listu iz teksta "Fužine i Vrbovsko ne vjeruju u točnost popisa", objavljenog 20. januara. Gradonačelnik Mufić je, između ostalog, ocijenio da su rezultati popisa iz 2021. godine, za razliku od onih 2001. i 2011. godine, bliski realnom stanju.

"Problem područja grada Vrbovskog u toj bliskoj prošlosti bila je manipulacija s brojem stanovnika, jer su se iz raznih razloga tu prijavljivali i oni koji tu nisu živjeli, od pripadnika srpske nacionalnosti pa do raznih poduzetnika koje su privlačile porezne pogodnosti", ustvrdio je gradonačelnik, ističući da je Vrbovsko 2001. imalo 6.047, a 2011. godine 5.019. stanovnika.

"Svi koji ovdje živimo, znamo da nije bilo tako. Te su brojke bile prenapuhane i nerealne, ove sadašnje su čini mi se, bliže istini", kazao je i najavio da će Grad Vrbovsko od sada voditi svoj popis na mjesečnom nivou. Svaka tri mjeseca javnost ćemo obavještavati o tom broju, prvi puta 1. travnja, najavio je gradonačelnik.

"Izjava gradonačelnika u kojoj u istoj rečenici povezuje tzv. manipulacije s brojem stanovnika i bez ikakvog dodatnog objašnjenja spominje sve pripadnike srpske nacionalnosti smatramo krajnje neumjesnim i štetnim po cjelokupnu srpsku zajednicu, ali i međuljudske odnose na prostoru Grada Vrbovskog. Žao nam je da se olako i očito bez pretjeranog razmišljanja i relevantnih podataka ističu svi pripadnici jednog naroda te ih se povezuje sa tzv. manipulacijama oko broja stanovnika", navodi u svom saopćenju gradska organizacija SDSS-a, iz čijih su redova zamjenik gradonačelnika, općinski i manjinski vijećnici.

Podsjećaju da Srbi na području Gorskog kotara i Vrbovskog, od svog doseljavanja prije više od 400 godina, mirno žive zajedno sa svim svojim susjedima, bili oni pripadnici većinskog hrvatskog naroda ili drugih naroda.

"Sve češće se i odseljavaju, jednako kao i svi stanovnici našega grada jer ih na to prisiljavaju jednaki razlozi. Neravnomjeran razvoj, manjak investicija, visoki troškovi života i cijene osnovnih komunalnih usluga kao i nedostatak kvalitetnih radnih mjesta jednako poražavajuće utječu na sve naše sugrađane. Ne postoje relevantni podaci da pripadnici srpske etničke zajednice zbog bilo kojih razloga sudjeluju u tzv. manipulacijama sa brojem stanovnika ili da je njihov udio u stanovništvu grada Vrbovskog na bilo koji način korigiran lažnim prijavama boravka ili bilo kakvim drugim nelegalnim aktivnostima. Bolna činjenica jest da u našem gradu i Srba i Hrvata i svih ostalih dobrih i vrijednih ljudi svakim danom ima sve manje. Rezultate za to možemo potražiti kako na državnoj, jednako i na županijskoj i gradskoj razini. Bezrazložno prozivanje svih pripadnika jednog naroda, bez ikakvog daljnjeg obrazloženja od strane gradonačelnika, bilo ono slučajno ili namjerno, pospješuje proces iseljavanja, etiketira srpsku zajednicu i stvara osjećaj nemira. Stoga ovim putem želimo istaknuti da samo zajedničkim radom na dobrobit svih naših građana i slanjem uključujućih i promišljenih poruka, radom na smanjenju očitog neravnomjernog razvoja kojemu svjedočimo u Vrbovskom i isticanjem primjera dobre prakse zajedničkoga života Srba i Hrvata na našem području možemo pokušati preokrenuti negativne demografske i ekonomske trendove", ističu Đorđe Busić, predsjednik gradske organizacije SDSS-a i zamjenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice, Dejan Jakšić, županijski i gradski vijećnik, Ilija Trbović, gradski vijećnik i Milan Vukelić, predsjednik VSNM-a Grada Vrbovskog.

Podsjetimo, po lani održanom popisu Vrbovsko ima 3.873 stanovnika čije nacionalna pripadnost tek treba biti saopćena. Po popisu iz 2011. tu je živjelo 5.076 stanovnika, od kojih 3.053 Hrvata i 1.788 Srba, dok je deset godina ranije u Vrbovskom živjelo ukupno 6.047 osoba, od kojih Hrvata 57,25 posto i Srba 36,23 posto.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više