Novosti

Preporuke: muzika

Šta bi rek'o Davis Miles?

Tri nedavno objavljena, eklektična jazz ostvarenja, među kojima je i hommage antologijskom Milesovom "Bitches Brew", pokazuju koliko potencijala i neočekivanih perspektiva još uvijek nudi ovaj žilavi žanr

Arooj Aftab, Vijay Iyer & Shahzad Ismaily: Love in Exile (Verve)

Nakon iznenadnog uspjeha Grammyjem nagrađenog samostalnog albuma "Vulture Prince" iz 2021., pakistanska skladateljica i pjevačica s bruklinskom adresom Arooj Aftab vratila se kolaboracijskim albumom u suradnji s jazz pijanistom Vijayom Iyerom i multiinstrumentalistom Shahzadom Ismailyjem. Rezultat je album većinski snimljen uživo u studiju, temeljen na promišljenim, suzdržanim improvizacijama. Fokus zvučne slike je Aftab, čiji prozračni, hipnotički vokal na urdskom koristi motive iz tradicije južnoazijskih ghazal pjesama o ljubavi i gubitku. Iyer i Ismaily prate je delikatnom međuigrom klavira, basa i raznih elektronskih umetaka, strpljivo gradeći spoj melankolične rezigniranosti, hipnotičke meditativnosti i natruha filmski gustog zvučnog dizajna. "Love in Exile" je fuzijski album koji nema namjeru fascinirati slušatelja svojim eruditskim spojem stilova, nego mu je primarni cilj kroz tu širinu utjecaja osobnu priču pretočiti u univerzalno iskustvo. Zbog iznimno sporog tempa takav će pristup zasigurno odbiti dio slušatelja, no oni otvoreniji za minimalizam, repetitivnost i suptilne, jedva čujne promjene u kompoziciji naći će mnogo razloga za koncentrirana i opetovana slušanja.

 

London Brew: London Brew (Concord)

Namjera ovog kolaborativnog projekta istaknuta je u samom imenu – skupina londonskih jazz glazbenika odaje počast legendarnom albumu "Bitches Brew" Milesa Davisa. Originalno zamišljen kao koncertni događaj početkom 2020. u povodu pedesetogodišnjice albuma koji je poslužio kao inspiracija, London Brew je zbog pandemijskih okolnosti prerastao u studijski projekt, čime je zapravo odana počast i Teu Maceru, legendarnom producentu zaslužnom za radikalni, revolucionarni pristup električnog Milesa. "London Brew" nije album obrada, nego je originalni album polazišna točka za nova zvučna istraživanja. Albumom očekivano dominiraju zvuci električnog klavira, wah waha i slični zvučni pečati ranog jazz fusiona. Glazbenici, od kojih dobar dio nije bio ni rođen kad je originalni album objavljen, unose i prijeko potrebno osobno iskustvo i afinitete. Tragovi bogate britanske elektronske tradicije prisutni su u gustoj poliritmiji koju čine dva bubnjara i programirani ritmovi, bas pritisak izražen je ne samo kroz električni bas Toma Herberta nego i standardno moćnu tubu Theona Crossa, niskofrekvencijsko srce britanske jazz scene. Sve navedeno, izvedeno u raskošnom, epskom, ali nimalo dosadnom devedesetominutnom formatu, potvrđuje da ovaj projekt nije tek običan tribute album, nego dokaz genijalnosti, izdržljivosti, trajnosti, prilagodljivosti i snage koncepta originalnog albuma.

 

Fire! Orchestra: Echoes (Rune Grammofon)

"Echoes" je sedmi i možda najbolji album ovog eksperimentalnog big banda čiju jezgru čine basist Johan Berthling, saksofonist Mats Gustafsson i bubnjar Andreas Werliin, članovi švedskog jazz rock trija Fire!. U big band inačici Fire! oduvijek su brojali desetke članova, no na "Echoes" sudjeluje preko četrdeset glazbenika, ta se brojnost osjeća u svakoj sekundi. Naslovna suita razasuta je kroz cijelo trajanje albuma i čini njegovu okosnicu. Sposobnost balansa između ambiciozne orkestralne kompozicije i potpunog free jazz kaosa, uglavnom prisutnog u kraćim komadima koji presijecaju naslovnu temu, čini ovaj dvosatni album nepredvidljivim i napetim slušateljskim iskustvom. Budući da članovi dolaze iz različitih pozadina, od free jazza i moderne kompozicije do punka i noise rocka, dinamika albuma nikad nije posve jasna. U jednom trenu vas može iznenaditi čistoćom i kontroliranom snagom orkestracija, a u drugom uletjeti u nepredvidljivo igranje dinamikom koje posve namjerno struže po živcima. U doba dominacije predvidljivog, pažljivo planiranog slušanja orijentiranog na kreiranje specifične atmosfere koja slušatelju pruža percipirani željeni osjećaj i kulisu, album poput ovog koji hrabro dva sata drži sve kočnice potpuno otpuštenima čini se kao dobrodošla, ali sve rjeđa zraka nefiltrirane, neukrotive kreativnosti koja se tvrdoglavo opire parametrima žanra i raspoloženja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više