Novosti

Stogodnjak

Opjevani razabojnik u lancima

5. 1. – 12. 1. 1924: Nakon što je punih osam godina proveo u bijegu pred zakonom u Slavoniji je konačno uhvaćen Jovo Stanisavljević, poznatiji po nadimku Čaruga, "famozni slavonski hajduk, strah i trepet velikog dijela ovog dijela države, smion i poduzetan razbojnik"

Large stogodnjak

Jovo Stanisavljević Čaruga (foto Wikimedia Commons)

Na prošlotjedni komentar zagrebačkih Novosti o političkim mrtvacima, koji vode državu vodeći se samo privatnim interesima, oglasio se i jedan beogradski list i pod naslovom "Jugoslavenski vergl" napisao da Novosti "… verglaju našem narodu gadnu kreštalicu jugoslavenstva, koja je jedna skrahirana laž, jer su ga odbacili i gospodin Radić i pop Korošec…"

Na sve to Novosti ne ostaju dužne, pa žestoko odgovaraju: "Mi držimo da ovaj narod koji je oslobođen od tuđina, treba još više osloboditi od laži, ali ne jugoslavenske. Njega treba osloboditi od laži koje je kroz decenije stvarala njegova inteligencija u sramnoj borbi za prestiž. Naš narod su pocijepali njegovi neprijatelji, držeći ga u ropstvu kroz vjekove… A bili smo pocijepani ne samo tuđinskom silom, već i vlastitom obmanom, jer smo zaboravili na ono po čemu smo zapravo bili jedno, a to je bila tragedija ropstva i nacionalnog martirija.

U historijskim lakrdijama cerili su se plitki patriotski frazeri nad mukama jednog živog naroda. A poslije ujedinjenja mi hotimice iskrivljujemo i unakazujemo narodni život da tako prikažemo jedni drugima kako smo nekad bili nemoćni i sakati, da se tako jedni drugima narugamo. Mi psujemo jedni druge, pljujemo jedni druge i ne misleći da tako sami sramotimo svoj narod…

Jugoslaveni hoće za čitav narod jednu misao i jedan ideal, a taj list to prikazuje 'da se Srbin više ne smije Srbinom zvati'. To je jedna naivna laž dostojna đačeta u gimnaziji, ali ne ljudi koji hoće da danas vode naš narod. Jer jugoslavenstvo znači sintezu svih dobrih energija – srpskih, hrvatskih i slovenačkih… Jugoslavenstvo hoće da Hrvat osjeća sve ono što je lijepo i veliko u srpstvu, a Srbin u hrvatstvu…"

 

Mihajlo Pupin, fizičar, pronalazač i profesor univerziteta u New Yorku, poklonio je ohridskoj crkvi veliko zvono, teško 2800 kilograma. Zvono je već postavljeno i prvi put je zazvonilo na sam Božić.

 

Nakon što je punih osam godina proveo u bijegu pred zakonom u Slavoniji je konačno uhvaćen Jovo Stanisavljević, poznatiji po nadimku Čaruga, "famozni slavonski hajduk, strah i trepet velikog dijela ovog dijela države, smion i poduzetan razbojnik", kako ga opisuju novine.

Kad ga je proteklog tjedna policija zaskočila u selu Retkovci, blizu Vinkovaca, nitko nije ni slutio da je riječ o poznatom harambaši. Imao je, naime, kod sebe dokumente na ime Nikole Drezgića, pa se vjerovalo da je doista riječ o bratu tog vojnog dobavljača mesa iz Vinkovaca. Punih osam dana krio je svoj identitet, ali je na kraju ipak priznao da se zove Jovo Stanisavljević.

Novine javljaju da su "zajedno s Čarugom uhapšena još tri njegova pomagača – Marko Drezgić iz Gračaca, Milan Prpić iz Karlobaga i Marko Krmpotić iz Gospića…" Kad su ga dovodili u osječki zatvor pred zgradom se okupilo mnoštvo znatiželjnog svijeta, jer je svatko htio vidjeti u lancima tog već davno opjevanog razbojnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više