Novosti

Stogodnjak

Patka s briljantom ili novinarska patka

22. 7. – 29. 7. 1922: Iz Sarajeva nevjerojatna vijest: "Ovih dana neki je gospodin na trgu kupio patku. I kad je njegova kuharica patku spremala za ručak iz njezina grkljana ispao je skupocjeni briljant"

Large stogodnjak

(foto Davor Javorović/PIXSELL )

Glasila podsjećaju da je točno osam godina "od onih kobnih dana naviještanja rata Srbiji od strane Austrije… U našim krajevima započeli su tada progoni svih onih koji su se svojim prijašnjim radom samo malo istakli u širenju misli narodnoga jedinstva ili su nekada iskazali svoju ljubav prema Rusiji i slavenstvu…I zaslijepljena frankovačka masa provaljivala je u srpske stanove, razbijala pokućstvo i trgala monograme na košuljama i rupcima ako su bili napisani ćirilicom. Osam godina je od toga prošlo, a iz svojih rupa počinju da plaze oni isti nekada plaćeni austrijski razbijači… I sve dok hrvatski narod ne onemogući tom ološu da ga sramoti…dok sve poštene hrvatske stranke …ne porade oko stvaranja bolje, solidnije, evropske kulture… sve dotle će grijeh, počinjen prije toliko godina, a ponavljan i ovih dana, sramotiti čitav hrvatski narod…"

 

Slovenski listovi pišu kako "planski talijanski fašisti osvajaju Istru i dijelove Slovenije, namećući svoj jezik i svoju kulturu… Svi gradovi u Istri postali su tvrđava talijanizacije, jer je inteligencija protjerana, a fašizam prestrašio naša građanstvo i seljaštvo. Za Istrom dolazi tršćanska okolica gdje se prema točnom talijanskom nacrtu stvaraju aktivni centri za uspostavu renegata. Gorička je talijanska tvrđava za sav onaj kraj… Protu tomu ima jedan jedini lijek – da se u Istri u ugroženim krajevima protiv renegatskih gnijezda osnuju čvrste, nacionalne, patriotske tvrđave naših. Tko zna za dužnosti prema domovini, znade i koja mu je zadaća…"

 

Iz Sarajeva nevjerojatna vijest: "Ovih dana neki je gospodin na trgu kupio patku. I kad je njegova kuharica patku spremala za ručak iz njezina grkljana ispao je skupocjeni briljant. Gospodin je nalaz prijavio redarstvu. Ne zna se točno gdje je ova patka pozobala briljant. Što se pak nas tiče, mi ne možemo preuzeti jamstvo prema čitateljima je li ova patka s briljantom doista prava ili je samo riječ o – novinarskoj patki…"

 

Komesar beogradske policije zaprimio je od jednoga svoga žandara doista neobičnu prijavu, a s prijavom i neobičnog prijestupnika – zidarskog šegrta Jolu Jurjevića. Rečeni Jurjević je, naime, uhapšen zbog toga što je piljarici Milki Vukanović na gradskoj tržnici u Beogradu ukrao dijete, misleći da je riječ o – šunki! Preslušan izjavio je sljedeće: "I sam sam se začudio kad je iz ukradene košare, prekrivene krpom, počelo nešto da dreči… Dijete mi je bilo nepotrebno, jer sam u krađu otišao da nađem nešto čime bi se najeo, a evo sada da još i to malo čudo hranim…" Jurjević je još izjavio da je vidio što je u košari tek kad se ukrcao na brod za Zemun.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više