Novosti

Stogodnjak

Pobuna ribara u Ohridu

17. 12. – 24. 12. 1921: Gotovo cijeli ribarski Ohrid digao se na noge – pobunili su se zbog toga što je država dala jezero u koncesiju jednom privatniku, ostavivši tako njih bez mogućnosti da se prehrane

Large stogodnjak

Ohrid (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

U Zagrebu je neobično svečano proslavljen 33. rođendan kralja Aleksandra Karađorđevića. Novine javljaju da su u zagrebačkoj prvostolnici na Kaptolu i pravoslavnom hramu Preobraženja gospodnjeg u Donjem gradu održane službe božje kojima su prisustvovali najviši hrvatski civilni i vojni uglednici, te veliki broj građana.

 

Gotovo cijeli ribarski Ohrid digao se na noge – pobunili su se zbog toga što je država dala jezero u koncesiju jednom privatniku, ostavivši tako njih bez mogućnosti da se prehrane. Više stotina ribara na silu je prodrlo u prostorije akcionarskog društva za eksploataciju Ohridskog jezera i uništila sav materijal za ribolov. Materijalna šteta je golema.

 

Usvojen je prijedlog o otpuštanju velikog broja činovnika iz državnih službi. Na udaru će se najprije naći oni bez ikakvih školskih kvalifikacija, a potom i ostali višak. U Ministarstvu financija će se formirati posebna komisija "zadužena da najprije sredi situaciju u starim granicama Srbije, a onda i da uredi zakon o činovnicima građanskog reda u cijeloj kraljevini…"

 

Glavno ravnateljstvo pošta i brzojava Mađarske obavijestilo je jugoslavensku stranu "da je narod Kismartona, kao nove suverene države u Mađarskoj, raspolažući i poštom svoga područja, izdao posebne poštanske marke koje su iste kao pređašnje marke kraljevine Mađarske, samo što su im izmijenjene vrijednosti…" Iz Jugoslavije su otposlali odgovor: "Budući da s nadležnog mjesta nema vijesti o formiranju nove države ili autonomne vlade u Kismartonu, ne možemo priznati valjanost tih maraka, pa se svako pismo tako frankirano smatra nevažećim…“

 

Zbog nestašice ugljena Državne željeznice su primorane da ukinu 32 lokalna vlaka. Tako do daljnjega više neće voziti neki vlakovi na liniji Zagreb-Koprivnica, Zagreb-Novska, Zagreb-Sunja, Zagreb-Srpske Moravice, Karlovac-Generalski Stol, Osijek-Slatina, i dr.

 

Dvanaest vojnika-novaka, koji su putovali vlakom iz Beograda u Suboticu, nije stiglo na odredište. Svi oni završili su u novosadskoj bolnici nakon što je u njihovu vagonu planuo požar i uskoro se pretvorio u vatrenu buktinju. Vojnici su zbog velike hladnoće, potpalili vatru u vagonu da bi se ugrijali, ali je plamen uskoro izmakao nadzoru. S njima je u vagonu bio i jedan željezničar koji je, u strahu da će izgorjeti, otvorio vrata i iskočio napolje, izgubivši pritom život.

 

Jordan Miladinović, svećenik iz sela Špančeva, u bregalničkom okrugu, odmetnuo se u planine, zajedno s još 17 svojih istomišljenika. Crkvene vlasti su ih odmah pozvale da se vrate, ali oni su to odbili, pa su ih civilne vlasti proglasile – opasnim hajducima!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više