Novosti

Stogodnjak

Ravnatelj zlostavljač

20. 1 – 27. 1. 1923: Stanje u zagrebačkim bolnicama ne zadovoljava, tvrde neka glasila, a to potkrepljuju pismom s Brestovca, bolnice za plućne bolesti. Podsjećaju na pokušaj da se smjeni njezin ravnatelj Tomasetić, a na zahtjev samih bolesnika

Large stogodnjak

Lječilište Brestovac na staroj razglednici (foto Facebook)

Sudeći po najnovijim podacima o kupnji i prodaji kuća i gradilišta u Zagrebu, domicilni Srbi nisu pokazali baš neki osobiti interes za ove transakcije. Prodali su, naime, samo nekoliko gradilišta u Trnju, na Lašćini i Tuškancu, a kupili tri-četiri na širem području grada. Zanimljivo je da više iskazuju interes za gradilišta nego za kuće, što građevinski stručnjaci objašnjavaju činjenicom da im je kupovna moć slaba.

 

Stanje u zagrebačkim bolnicama ne zadovoljava, tvrde neka glasila, a to potkrepljuju pismom s Brestovca, bolnice za plućne bolesti. Podsjećaju na pokušaj da se smjeni njezin ravnatelj Tomasetić, a na zahtjev samih bolesnika. U tom pismu stoji: "Bolesnici svi simpatišu sa drom. Nemanjićem, te se protive njegovu otpustu. Oni su dapače, kako bi spriječili taj otpust, štrajkali glađu… Taj Tomasetić jednoga je dana obustavio hranu svim bolesnicima, pa i liječniku i bolničarkama. Ćuškao je jednog bolesnika, prekopavao sobe i ormare bolesnika, prisluškivao njihove telefonske razgovore, a posebno razgovore žena. Više od dva mjeseca bolesnike je gušio dimom, paleći im ugljen pred nosom, unatoč njihovih protesta. Zlostavljao je jednu služavku i bolničarku, ganjajući ih kroz bolničke prostorije, a jedna od njih je morala bježati kroz prozor. Najveći razlog sukoba je njegovo miješanje u kompetencije liječnika…"

 

Na jednoj od redovitih konferencija Ministarstva za socijalnu politiku delegat beogradskog činovništva Sreten Kuželj zatražio je da se u uredbu o činovničkim stanovima unesu i ovi principi: "da se činovnicima i službenicima koji su već u Beogradu, ali bez stana, kao i onima koji se premeštaju u Beograd, prvenstveno osigura stan, da cena stana bude podnošljiva i u skladu s činovničkim primanjima…da ta uredba važi najmanje pet godina, da se strancima, dobeglicama i špekulantima uopšte ne dozvoli nastanjivanje u Beogradu, a oni koji su već tu da se odmah isteraju…"

 

U "Zagrebačkim novinama" objavljen je oglas: "Oficir, komandir čete u Valjevu, promijenio bi mjesto s kojim oficirom iz Zagreba, posade blizu Zagreba ili na pruzi Beograd-Zagreb. Reflektanti neka se obrate na poste restante 'Premještenje, Valjevo'" Na sve to list "Domovina" objavljuje komentar: "Molimo gospodina ministra da ima obzira prema ovom jadniku, koji ne može da živi bez pruge širokog koloseka. Neka mu ne zameri što još nije stigao da pročita Pravilo službe i zakon o ustrojstvu naše vojske i neka mu odredi jednog podnarednika iz njegove matične čete da mu objasni šta je to vojska, a šta dužnost. Mi ne možemo ovoga puta propustiti priliku da zahvalimo gospodinu ministru što je ovakvom jednom oficiru dao četu, ali ga u isto vreme molimo da ima u vidu da nije pravo da taj jadnik sedi u istome mestu i kao austrijski i kao naš oficir…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više