Novosti

Kultura

Свeoубухвaтнa културa

Oтвoрeни су 26. Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa. Maнифeстaциja кojoм сe прoмoвишe културa, нeгуje српскa трaдициja, oбичajи и идeнтитeт, зaпoчeлa je у Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe у Бeлoм Maнaстиру

Large  informator  sveoubuhvatna kultura  %c4%87irilica

Manifestacija u Etnološkom centru baranjske baštine

Grad Beli Manastir i ove je godine, 12. maja, bio domaćin tradicionalne manifestacije 26. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Svečano otvorenje manifestacije kojom se promoviše kultura, neguje srpska tradicija, običaji i identitet, održano je u Etnološkom centru baranjske baštine, a otvorenom ju je proglasila potpredsednica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Radmila Latas.

- Važno je da imamo ovakvu manifestaciju u okviru Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u ove dve županije, zato što povezuje sve one sadržaje koji se dešavaju u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji. Povezuje sva folklorna društva koja deluju kao i ostale aktivnosti koje se održavaju. Posebno je značajno što su aktivnosti raznovrsne, od folklora, kulture, muzike do likovne umetnosti. Uključena su i deca, tako da postoje smotre literaraca i recitatora. Glavni cilj je imati nekoga ko će ovo da nastavi, jednog dana kad budu malo stariji - zaključila je potpredsednica Društva Radmila Latas.

U programu manifestacije učestvovali su Narodni orkestar Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Vukovara s vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem, Dečji hor Sanjalice iz borovskog pododbora, pesnici i članovi Pododbora Beli Manastir i Osijek Rajko Knežević i Milenko Vasiljević Čiko te članica Folklornog ansamba Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira Jasna Bodlović.

Učesnicima manifestacije na kraju su dodeljene zahvalnice. Nakon Belog Manastira, osječki pododbor SKD Prosvjeta bio je domaćin pesničke večeri koja je održana u njihovim prostorijama, a u Borovu u biblioteci Prosvjete, održana je Smotra literaraca. Vatrogasni dom u Jagodnjaku 26. maja u 17 sati biće domaćin Smotri recitatora, a dramsko veče na programu je 20. maja od 19 sati u Domu kulture u Markušici. Prosvjetin pododbor u Vukovaru biće domaćin dvodnevne likovne kolonije 27. i 28. maja koja će biti organizovana u prostorijama kultururno-umetničkog društva Sloga u Vukovaru. Smotra folklora biće održana 27. maja od 19 sati u Domu kulture u Boboti. Manifestacija 26. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, koja se realizuje uz podršku Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, završava se i zatvara prigodnim programom 2. juna u 18 sati u Srpskom domu u Vukovaru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više