Novosti

Kultura

Свeти Tрифун у Вукoвaру

Kрснa слaвa вукoвaрскoг пoдoдбoрa Српскoг културнoг друштвa Прoсвjeтa oбeлeжeнa je културнo-умeтничким прoгрaмoм у Рoднoj кући нoбeлoвцa Лaвoслaвa Ружичкe

Large informator sveti trifun  %c4%87irilica

Priredba u kući Lavoslava Ružičke

Sveti Trifun, krsna slava vukovarskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta obeležena je kulturno-umetničkim programom u Rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Program u čast zaštitnika vinara i vinogradara otvoren je recitalom članova Prosvjete, dok su članovi Srpskog pevačkog društva Javor izveli nekoliko muzičkih numera. Slava Sveti Trifun se, prema rečima predsednika vukovarske Prosvjete Milenka Živkovića, proslavlja od 2011. godine.

- Vukovar je počeo život u prastara vremena, na obroncima Fruške gore gde su se sadile loze. Pamtim da su u okolnim selima svaka kuća i svaki domaćin imali svoju lozu. Slavio se svetac, zaštitnik vinograda i vinogradara, a neki domaćini su imali i slavu Svetog Trifuna. Sada radimo kolažne programe po tradiciji da bi mogli da uključimo što više umetničkih društava i ljudi koji imaju talente - rekao je Živković.

Osim nastupa pesnika vukovarskog kraja, publika je imala priliku da uživa u programu u kojem su nastupile članice nove Ženske pevačke grupe Ansambla narodnih igara i članovi Muške pevačke grupe Naši koreni, borovskog pododbora SKD-a Prosvjeta. Najzanimljiviji deo programa bio je nastup dečje folklorne grupe vukovarskog KUD-a Sloga, koje je uvežbao Zoran Novoselac.

Prvi nastup povodom slave Društva imao je Vlatko Kovačević iz Vukovara, koji je uz gitaru izveo poznati hit Kemala Montena – "Jedne noći u decembru". Program je tradicionalno završen nastupom vokalnih solista Živojina Jergića i Milisava Petkovića uz pratnju Tamburaškog orkestra Vučedolski zvuci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više