Novosti

Politika

Tito zaslužuje trg

Volio bih da se vrati Trg maršala Tita jer je to čovjek koji je Hrvatsku usmjerio među pobjednike, kaže za Novosti bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

Large mesic marin tironi

Stjepan Mesić na Trgu žrtava fašizma (foto Marin Tironi/PIXSELL)

Ako izbore nazivamo festivalom demokracije, onda bismo brojna događanja oko državnog praznika 22. juna, Dana antifašističke borbe i 80. godišnjice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, mogli nazvati festivalom antifašizma. Na centralnoj manifestaciji u Brezovici, koju je prvi put zbog zakonskih propisa organizirala Vlada, okupio se (skoro) kompletan državni vrh. "Hrvatski narod kao takav u tom trenutku nije bio zreo za ustanak jer je živio u iluziji da je dobio nekakvu svoju državu koja ga je prodala za sitnu banku. Srpski narod u Hrvatskoj, naša braća po oružju u tom ratu, zajedno su s hrvatskim komesarima dizali taj narodni ustanak", rekao je predsjednik Zoran Milanović. Premijer Andrej Plenković pozvao je da "kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja i da bolje vrednujemo doprinos hrvatskog otpora prema nacizmu". Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, naglasio je da se predugo šutjelo i da se "i u udžbenicima slijevala rijeka laži, nemilice se revidirala povijest i odgajalo mlade u neznanju". Na pomake u ovogodišnjem obilježavanju antifašizma svakako su utjecali i rezultati izbora, koji su pokazatelj da se nešto mijenja.

- Naše obrazovanje dobrim dijelom je doprinijelo da mladi ne znaju osnovne stvari jer im to obrazovni sistem ne daje, osim ako netko nešto ne sazna u svojoj obitelji, a to je premalo. Uz krive informacije u društvu se događaju krive stvari i nije čudo što se na stadionima i drugdje događaju brojni incidenti. Zato se nadam da će se rezultati lokalnih izbora, koji su pokazali da se nešto mijenja, odraziti i na državnoj razini - rekao je za Novosti Stjepan Mesić, počasni predsjednik SABA RH.

- Volio bih da se vrati Trg maršala Tita jer je to čovjek koji je Hrvatsku usmjerio među pobjednike. Trebalo je organizirati male skupine ljudi i oformiti obranu i pokret koji je imao četiri armije. Osim što je bio ratni pobjednik, uticao je na formiranje pokreta nesvrstanih u kojem je bilo 150 država i koji je imao važnu ulogu u svijetu, a razvio je i našu bivšu zemlju. Zato ne čudi da je na Titovoj sahrani bilo 150 šefova država ili vlada, a Tuđmanu tek turski predsjednik i to samo zato što je turska pomoć BiH išla preko Hrvatske - dodaje Mesić.

U vezi zabrane ustaškog znakovlja i pozdrava "Za dom spremni", što je ovih dana aktualizirao predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus najavom da će se izmjene zakona uskoro naći u Saboru, Mesić je kazao da taj pozdrav nije ni smio biti legaliziran.

- To je kvislinški pozdrav, kao što je to "Heil Hitler" u Njemačkoj, pa je premijer Plenković pogriješio tvrdnjom da on ima dvojnu konotaciju. To nije točno, to je isključivo pozdrav ustaša koji su bili na strani Trećeg Reicha i kapitulirali na Bleiburgu. Nažalost, ima snaga koje se hrabre i nastupaju sve otvorenije, pišu knjige koje su falsifikati, a financiraju ih vlast i Crkva. Nadam se da će stvari krenuti pozitivnije, da ćemo prevladati ovu ustašizaciju i da će val onoga što se desilo na lokalnim izborima zahvatiti cijelu Hrvatsku - kaže Mesić.

I on i ostali govornici na skupu Antifašističke lige održanom 22. juna na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, uključujući i saborske zastupnike koalicije Možemo! i predstavnike gradske vlasti u Zagrebu, naglasili su potrebu priznavanja pozitivnih vrijednosti antifašizma, pogotovo vraćanja imena Trgu maršala Tita, ali i imena svih antifašista koji su izgubili ulice ne samo u Zagrebu nego i u drugim gradovima. Svoj su doprinos dali i članovi udruge Vedra koji baštine pozitivne vrijednosti antifašizma iz oba rata na ovom prostorima.

Posebno značenje imalo je prisustvo diplomatskog kora, prije svega iz Izraela i Rusije, s obzirom na to da su i ruski diplomati, ali i pripadnici ruske zajednice učestvovali u više aktivnosti povezanih s Danom antifašističke borbe. I oni su, iako u manjem broju, bili na maršu "Besmrtni partizanski odred", koji kod nas organizira SABA RH. Učesnici su nosili portrete svojih milih i dragih crvenoarmejaca, usporedo s članovima SABA-e koji su centrom grada, bez ikakvih incidenata, 19. juna pronijeli portrete narodnih heroja i svojih najbližih koji su stradali u borbi ili kao žrtve okupatora i kvislinga. Marš je završio na današnjem Trgu Republike Hrvatske, gdje su zatražili vraćanje njegovog starog imena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više