>

novosti logo

Kronika Kronika

Torbe za školarce

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine je posredstvom Crvenog krsta Novog Sada i Crvenog križa grada Zagreba donirao 120 torbi i kompleta školskog pribora SNV-u, koji će ih raspodijeliti socijalno ugroženim učenicima srpske nacionalnosti.

Donacija je iz Vojvodine u Zagreb dopremljena 19. oktobra, a uručenju su prisustvovali pokrajinski sekretar Zoran Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić i ravnatelj Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava.

- Želju za pomoć našim sunarodnicima u Hrvatskoj naš sekretarijat materijalizovao je kroz donaciju 120 paketa torbi, školskog pribora i svega što je namenjeno mladim naraštajima koji neguju svoj materinji jezik. Sigurno mnogo toga možemo da uradimo i to je naša obaveza - rekao je Milošević za Novosti, ističući da su u pomoć srpskoj zajednici u pojedinim sredinama u Hrvatskoj uključeni i drugi pokrajinski sekretarijati.

- I hrvatsko i srpsko društvo vape za komunikacijom i diskursom različitosti. U Vojvodini, u kojoj žive brojne nacionalne i verske zajednice, imamo pozitivna iskustva u dijalogu i toleranciji kako bi se prevazišli problemi - dodao je on.

Milošević je pohvalio nastojanje SNV-a i javnosti u Hrvatskoj da se kroz razvoj dijaloga i tolerancije ostvari suradnja i komunikacija između Hrvatske i Srbije.

- Dostavljajući našim kolegama iz Zagreba donaciju pokrajinskog sekretarijata, čiji je krajnji korisnik SNV, odnosno učenici na terenu, Crveni krst Novog Sada ispoštovao je svoju zakonsku ulogu, ali i svoju misiju - rekao je za Novosti Dragan Lazić.

- Nedavno smo u saradnji s vladom AP Vojvodine uručili pomoć Zajedničkom veću opština, a s Crvenim križem u Zagrebu imamo dugogodišnju suradnju, pre svega u oblasti podmlatka i omladine Crvenog krsta - rekao je Lazić, ističući da će SNV napraviti raspodjelu doniranih paketa prema stanju na terenu.

Petar Penava izrazio je nadu da će donacija biti od velike pomoći djeci i mladima u njihovom obrazovanju.

- Prije svega bih naglasio zadovoljstvo što smo imali priliku sudjelovati u ovoj akciji koje je primjera dobre prakse i prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije - rekao je Penava.

1/1