Novosti

Preporuke: muzika

Tradicija i individualni talenti

Vrlo osobni pristupi regionalnom i globalnom glazbenom nasljeđu u trima novim glazbenim ostvarenjima

Lenhart Tapes: Dens (Glitterbeat)

U domaćem medijskom prostoru glazbu se često površno, nepotrebno i najčešće vrlo proizvoljno dijeli na "kvalitetnu" i "nekvalitetnu". Nepoželjna, nimalo slučajno, gotovo uvijek uključuje ono što se kolokvijalno naziva istočnjačkim melosom. Drugi album Lenhart Tapesa pod nazivom "Lens" opire se takvim paušalnim definicijama istodobno potpuno neočekivanim i iznimno dobro definiranim zvukom. Beogradski glazbenik Vladimir Lenhart započeo je ovaj projekt sakupljanjem kazeta narodne i zabavne glazbe po buvljacima, a kičmu njegovog osebujnog zvuka čini tehnika namjerno primitivnog, ali iznimno usklađenog sempliranja uživo s kazetofona.

"Dens" je oplemenjen ekspresivnim, autentičnim vokalima Tijane Stanković, Svetlane Spajić i Zoje Borovčanin, a njegova glavna snaga leži u tvrdoglavom odbijanju Lenharta i suradnica da ovim pjesmama pristupe kroz prizmu sprdanja ili ironije. Koliko god na prvu djelovala pojednostavljeno, odrednica "etno noise" najbolje sažima prirodu ovog projekta. Sve njegove raznolike aspekte spaja ljubav prema prljavom, organskom spektru srednjih frekvencija koji povezuje sve upotrebljeno, od sevdaha i kafanske glazbe do industriala i no wavea. Lenhart je ovim je sjajnim albumom pokazao da ne postoji "teška","laka", "naša" ili "njihova" glazba. Pristupi li joj se iskreno i na razini čistog zvuka, postoji samo glazba, a na slušatelju je da procijeni je li "njegova" ili nije.

 

Igralom: Premalim stvarima (Menart)

Niško-zagrebački bend Igralom na svom trećem albumu također spaja niz različitih, vrlo globalnih utjecaja koji se na koncu ujedinjuju u vrlo čvrstom klasičnom power trio formatu. Bitan dio inspiracije Igralom crpe iz gracioznih gitarskih figura tzv. pustinjskog bluesa koji su popularizirali bendovi poput Tinariwena, no taj element je suprotstavljen žustroj post-punk ritam sekciji koja gitarističku hipnozu razbija strateškom upotrebom start-stop ritmike i izrazito dubokih bas linija.

Na tu preciznu konstrukciju se nadovezuje osebujan vokal basista Dimitrija Simovića koji instrumentale nadopunjava ritmički prilagođenim, ali izrazito apstraktnim tekstovima, čime cijela mješavina poprima dozu osobenosti i originalnosti kakvu s upotrebom konvencionalnog vokalnog i tekstualnog pristupa ne bi imala. Album "Premalim stvarima" pokazuje kako se, kad se spoje introspekcija i široka lepeza vanjskih utjecaja,  unutar relativno skučenog prostora rock trija može iznaći niz svježih rješenja.

 

Vladimir & Kalafat: Evala Mare Evala (PDV)

Treći album projekta oko okupljenog oko mostarskog glazbenika Vladimira Mićkovića nastavlja njegovu glazbeno-geografsku fascinaciju Mediteranom. Debi "Riva Degli Schiavoni" bavio se Venecijom, drugi "El Shatt" tematizirao je zbjeg dalmatinskog stanovništva za vrijeme Drugog svjetskog rata u egipatski izbjeglički logor, a treći se bavi migracijama iz Dalmacije na kraju devetnaestog i početku dvadesetog stoljeća. Mićković se vokalno i tekstualno nadahnjuje nasljeđem sevdalinki, sefardskih i dalmatinskih pjesma, a kompleksnost tema koje obrađuje razbija eteričnim glazbenim pristupom namjerno gurnutim na rub tradicijske glazbe i new agea.

Takav aranžmanski smjer ponekom bi se slušatelju mogao učiniti beskrvnim, no Mićković koristi prividnu pasivnost i statičnost instrumentala kao podlogu za niz vokalnih ekspresija u direktnoj opreci sa suzdržanošću glazbe. Unutarnji dramski naboj koji proizlazi iz te dihotomije nadilazi puko interpretiranje postojećeg materijala i pretvara album u ekspresivnu mješavinu proživljenog i zamišljenog kolektivnog i osobnog iskustva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više