>

novosti logo

Piše Novosti

Tribina: Javnost na udaru povijesnih revizionista i teoretičara zavjere

Na novoj tribini u Privredniku, koja će se održati u utorak 9. oktobra, govorit će Mirjana Tonković s Filozofskog fakulteta, Mira Bićanić, profesorica u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji i Milan Radanović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj

Tribina pod nazivom ‘Javnost na udaru povijesnih revizionista i teoretičara zavjere’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, održat će se u utorak 9. oktobra u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

U posljednjih par godina hrvatska javnost izložena je utjecaju brojnih teorija zavjere i povijesnog revizionizma. Propituju se znanstvene činjenice i utvrđene povijesne istine. Na planu povijesnog revizionizma obaraju se norme kada je u pitanju Drugi svjetski rat. U crkvenim prostorima prikazuju se filmovi o ‘jasenovačkom mitu’, ratni zločinci postaju vitezovi u borbi za nacionalnu stvar, partizani su zločinci, a ustaše žrtve. S druge strane, imamo majke koje brane kemoterapiju teško bolesnoj djeci, ljude koji tvrde da je zemlja ravna ploča, teorije o tome kada nastaje život komentiraju svi, kao i posljedice cijepljenja.

Kako su senzacionalizam, teorije zavjere, pseudopovjesničarske nebuloze i paraznanstveni pristup ozbiljnim temama dobili pravo javnosti? Jesu li krivi mediji, političari ili školski sustav?

O tim i drugim pitanjima govorit će gosti nove Privrednikove tribine: Mirjana Tonković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mira Bićanić, profesorica u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji Katarina Kantakuzina Branković i Milan Radanović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj. Tribinu će moderirati novinar Saša Kosanović.

1/1