Novosti

Kultura

Tuci po Jabuci

Nakon brojnih pokušaja zatvaranja kultnog rock kluba Jabuka, Grad Zagreb dobio je sudsko rješenje koje mu omogućuje da ovih dana provede ovrhu. Kulturna scena se buni, a iz kluba poručuju da je sud napravio propust i traže da se sačeka pravomoćna presuda

Large viduka goran stanzl

Marin Viduka Stiv (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Kultnom zagrebačkom klubu Jabuka nakon više od pola stoljeća postojanja prijeti zatvaranje. I to ne zbog novih epidemioloških mjera pa time i lošeg poslovanja, kako bi se u ova nestalna vremena očekivalo, već zbog deložacije. Naime, Općinski građanski sud u Zagrebu donio je rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja nad udrugom Glazbenoscenski klub Jabuka kao ovršenikom, a provedba je određena za 20. listopada ove godine.

‘Ne damo Jabuku! Ovdje počinje borba za naš najdraži klub. Sprema se i prosvjed!’ najavljuju u Facebook grupi, koja je otvorena nakon vijesti o deložaciji te je u manje od 24 sata prikupila skoro dvije tisuće članova. Generacije odgojene u Jabuci, jednom od rijetkih preostalih rock klubova u gradu, ispisuju u grupi posvete i traže način da se deložacija spriječi. Hoće li stvar ostati na aktivizmu uz tipkovnicu ili će se preliti ispred gradskih institucija, kako neki najavljuju, u trenutku pisanja ovog teksta još je rano za procijeniti.

S jedne strane Grad Zagreb kontinuirano pokušava zatvoriti Jabuku, a s druge strane taj isti Grad Zagreb je pokrenuo postupak likvidacije. Uz to, za likvidatora postavlja odvjetničko društvo koje je očito u sukobu interesa – kaže Marin Viduka Stiv

Otkako je Jabuka otvorena davne 1968. godine, opstanak kluba u atraktivnom prostoru na elitnom Jabukovcu više puta dolazio je u pitanje, a 1998. uz pomoć tadašnje gradske administracije na neko vrijeme je bio i zatvoren. Nakon upravnog postupka, GSK Jabuka se vratio u prostor, no mir nije dugo trajao. Od 2015. godine Bandićeva administracija radila je na iseljenju kluba, da bi konačno ovaj tjedan ishodila rješenje o deložaciji.

‘Općinski Građanski sud u Zagrebu je u slučaju Jabuke napravio presedan ili u najmanju ruku propust, jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a i u vrijeme kada se zbog odluke Vlade RH zbog pandemije virusa COVID-19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi, na što smo ih i upozorili i tražili da se poništi navedena odluka’, objasnili su iz GSK-a Jabuka.

Jedan od ključnih momenata koji su doveli do ove situacije je preuzimanje i posljedična likvidacija udruge koju su provele gradske službe. Naime, zagrebački Gradski ured za opću upravu 2017. godine donio je rješenje kojim se utvrđuje prestanak djelovanja udruge, a kao likvidatora imenovao je odvjetnički ured Krsnik i partneri.

- Sve to napravljeno je temeljem inspekcijskog nadzora za koji ne znamo kako je proveden jer nam se tim povodom nitko nikad nije obratio. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da udruga GSK Jabuka više ne postoji - rekao je za Novosti Marin Viduka Stiv, voditelj Jabuke.

Tim povodom, članovi GSK-a Jabuka podigli su tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu, ali pravorijek još uvijek nije donesen. U međuvremenu, likvidatori udruge priznali su Gradu Zagrebu nepostojeća dugovanja, što je temelj za provođenje ovrhe.

- Općepoznato je i lako provjerljivo da je odvjetničko društvo Krsnik i partneri d.o.o. punomoćnik Grada Zagreba, od kojeg ostvaruje velike prihode. Jednako tako, čelnike Grada Zagreba zastupaju u njihovim kaznenim postupcima. Dakle, s jedne strane Grad Zagreb kontinuirano pokušava zatvoriti Jabuku, a s druge strane taj isti Grad Zagreb je pokrenuo postupak likvidacije s ciljem brisanja Jabuke iz registra udruga i time prestanka njezinog postojanja. Uz to, za likvidatora, koji bi trebao zastupati interese udruge, postavlja odvjetničko društvo koje je očito u sukobu interesa. Očiti sukob interesa imenovanog likvidatora vidljiv je i kroz radnje koje je nezakonito imenovani likvidator poduzimao u ime udruge, a jedna od njih je i priznavanje nepostojećih dugovanja - objasnio je Viduka.

No ovo nije prvi put da klubu prijeti opstanak. Rješenjem Grada Zagreba Jabuka je prvi put zatvorena 1998. godine i to, kako misle u klubu, ‘nedugo nakon što je u susjedstvu dovršena vila koja služi za iznajmljivanje raznim moćnicima’. Zagrebačke vlasti na čelu s Marinom Matulović Dropulić Jabuku su tada zatvorile zbog buke. GSK Jabuka pokrenuo je spor na Upravnom sudu, a ponovnom otvorenju 2001. godine prisustvovao je i sam gradonačelnik Milan Bandić.

Novi problemi za klub nastali su 2015. godine. Tada se, kako su napomenuli iz Jabuke, u vilu preko puta kluba uselila rezidencija ruskog veleposlanika. Grad Zagreb podigao je tužbu protiv GSK-a Jabuka i tražio hitnu deložaciju, između ostalog zbog proširenja osnovne škole na Jabukovcu.

Što se dogodilo s tužbom koju je pokrenuo Grad Zagreb Viduka ne zna, jer je od imenovana likvidatora svu dokumentaciju preuzeo odvjetnički ured Krsnik i partneri.

- Koliko nam je poznato, o tom sporu trenutno odlučuje Visoki trgovački sud. Dakle, odluka, kakva god da je, još nije pravomoćna - rekao je Viduka.

No već 2016. bilo je jasno da se neće čekati odluka suda. U kolovozu te godine Grad Zagreb dobio je građevinsku odluku za dogradnju škole, a dio radova prema tumačenju Grada podrazumijevao je pretvaranje terase kluba u parking i požarni put. U studenome Bandić je optužio vodstvo kluba za nepodmirivanje dugova, najavio je njihovu smjenu, a u prosincu iste godine zaštitari Bilić Erić su prema nalogu Grada provalili na terasu Jabuke te je zatvorili i tako fizički odvojili od kluba. Iz Grada su tvrdili kako je na terasi nagomilan otpad koji je prijetio zdravlju i sigurnosti djece iz obližnje škole. Sljedeće godine u veljači, prema nalogu Grada Zagreba, građevinari su u ranim jutarnjim satima srušili binu na terasi Jabuke. Pozvana je policija koja je zaustavila radove te je podignuta i kaznena prijava.

Bandić je tada tvrdio da se klub neće seliti, kao ni zakupci, koji god oni bili. Iz Grada su tada medijima odgovorili kako korisnici Jabuke nisu plaćali najam. No Jabuka je plaćala mjesečne uplate od 919,25 kuna do prosinca 2015. godine, prema ugovoru iz 2001. Tada im je jednostrano povećan najam na 6945 kuna, a udruga je, po savjetu odvjetnika, do okončanja postupka koji su pokrenuli nastavila plaćati iznos iz prvotnog ugovora.

No ni kaznena prijava ni podignuti sporovi nisu zaustavili gradske vlasti. Kao ni tužba koju je GSK Jabuka 2017. godine podnio protiv Grada Zagreba, tvrdeći da su već 50 godina u posjedu tog kluba koji je postao prepoznatljiva kulturna vrijednost Zagreba. Kako nam je rekao Viduka, koliko je njemu poznato, ona je povučena.

- Koliko smo upoznati, sve tužbe koje je GSK Jabuka podigao protiv postupanja Grada Zagreba nezakoniti likvidatori su povukli u ime GSK-a Jabuka. Dakle, odvjetničko društvo Krsnik kao likvidator povlači tužbe koje smo pokrenuli protiv postupanja Grada Zagreba - rekao je Viduka.

Grad Zagreb pitali smo da nam pošalju rješenje o prestanku djelovanja GSK-a Jabuka koje su donijeli 2017. godine, tražili smo da nam objasne na koji način je izabrano odvjetničko društvo Krsnik i partneri za likvidatora te da nam komentiraju navode o sukobu interesa vezano uz to imenovanje. No odgovore na ova pitanja do zaključenja broja nismo dobili.

Prema mišljenju Viduke, cijela priča je pitanje privatnih interesa jer ne postoji javni interes da se Jabuka, kao najstariji zagrebački rock klub, zatvori.

- Za sada čekamo odluku suda. Nadamo se pozitivnoj odluci - zaključuje Viduka.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više