Novosti

Kultura

U Puli izložba posvećena Sonji Savić

U okviru pratećeg programa 66. Pulskog filmskog festivala, u četvrtak je u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba ‘Sonja Savić - Djevojka iz grada’

Pk3vd2n5qehr4e6sjsggb70cigr

Sonja Savić

Izložba ‘Sonja Savić - Djevojka iz grada’ otvorena je 11. jula u Srpskom kulturnom centru u Puli, u okviru pratećeg programa 66. Pulskog filmskog festivala, povodom 35 godina od kada je legendarna glumica dobila Zlatnu arenu za ulogu u filmu ‘Šećerna vodica’ (1983.) Svetislava Prelića. Multimedijalna izložba obuhvaća autorske video radove, dokumentarno-igrane i eksperimentalne filmove prerano preminule svestrane umjetnice Sonje Savić (1961-2008), kao i odabrane fotografije, predmete, novinske članke i audio zapise.

Izložba ‘Sonja Savić: Djevojka iz grada’, čiji su autori Predrag Živković i Mirjana Racković, organizirana je u suradnji s Umjetničkom galerijom ‘Nadežda Petrović’ u Čačku, koja od kraja 2011. godine brine o umjetničkoj ostavštini Sonje Savić na osnovu protokola između Grada Čačka i Sonjine majke Mikaine Savić. Cjelokupna imovina (Sonjina rodna kuća i okućnica u čačanskom selu Donja Gorevnica), kao i umjetnička ostavština, povjereni su Gradu Čačku, a Umjetničkoj galeriji ‘Nadežda Petrović’ na brigu, stručnu obradu i prezentaciju. Stručni tim UG ‘Nadežda Petrović’ pristupio je popisivanju predmeta u kući koji čine umjetničku ostavštinu Sonje Savić, te njihovoj obradi, a krajnji cilj je osnivanje Multimedijalnog centra ‘Sonja Savić’ u Donjoj Gorevnici. U tom objektu-legatu, već je formirana Spomen-soba Sonje Savić kao stalna muzejska postavka. Sljedeći korak je formiranje zbirke filmova, TV, radio i teatarskih ostvarenja, autorskih video radova u kojima je ostvarila velike uloge ili se izrazila kao samostalni autor. Drugi dio kuće i imanja koristit će se kao prostor za rezidencijalne boravke umjetnika. Izložba će biti otvorena u Srpskom kulturnom centru u Puli do kraja 66. Pulskog festivala, odnosno do 21. jula.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više