Novosti

Kultura

Borkinja za slobodu stvaralaštva

Imali smo potrebu da u ovim vremenima društvene nepravde, ratne euforije i histerije koja nas sve ozbiljno zlostavlja i gazi odaberemo ženu koja je poslužila kao svjetionik u doba kad su vrlo rijetki odabrali umjetničku scenu kao alternativu govoru mržnje, rekla je Aneta Vladimirov na otvorenju manifestacije "Ponovo radi bioskop" posvećenoj Sonji Savić

Large sonja 2  1 .jpg

Aneta Vladimirov, Predrag Živković i Branko Čalović (foto Nenad Jovanović)

U organizaciji SNV-a, Ambasade Srbije u Zagrebu, Kina Tuškanac i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, u ponedjeljak navečer svečano je otvorena manifestacija "Ponovo radi bioskop" koja je ove godine posvećena Sonji Savić.

Uz retrospektivu osam njenih najznačajnijih filmova, u okviru manifestacije u foajeu kina Tuškanac otvorena je i izložba "Devojka iz grada" Umetničke galerije "Nadežda Petrović" iz Sonjinog rodnog Čačka koja, kako je rekao direktor galerije Branko Čalović, nosi ime po jednoj od najznačajnijih slikarica s početka 20. vijeka koja je srpsku umjetnost uvela u suvremene evropske tokove.

U svom obraćanju autor izložbe Predrag Živković naglasio je partnerstvo sa SNV-om u realiziranju programa i podsjetio da je izložba postavljena 2018. u Jugoslovenskoj kinoteci povodom godišnjice smrti Sonje Savić.

- Glumila je u filmovima koji su obeležili vreme u kome su nastali i bez kojih filmska umetnost ne bi bila ista. Ni jedan od filmova ne bi bio to što jeste da u njima Sonja Savić nije ostvarila ulogu. Sonja nikad nije videla sebe samo kao filmsku umetnicu, ne želeći da se time bavi do kraja, da bi početkom 90-ih - kad je skrajnuta iz mejnstrim kulture - ušla u alternativne vode, polazeći putem kojim ređe idu i tu ostvarila najveći umetnički domet. Naša galerija se bavi tim vremenom, pokušavajući da afirmiše njeno stvaralaštva o kome se sve više govori u stručnim krugovima. Sonja Savić je prešla put od skrajnute osobe do predstavnika kulture svog naroda. Veće nagrade za nas i za nju posthumno nema. Puno je radila na celoj teritoriji bivše Jugoslavije i afirmisala se kao umetnica i glumica u vremenu sve jačeg deljenja po granicama. Sonja je radila suprotno i borila se za slobodu stvaralaštva. Šteta je za sve nas što takve ljude nismo mogli da čujemo - rekao je Živković.

Prije projekcije komedije strave i užasa "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana, upravnik muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović izrazio je uvjerenje da će gledaoci u filmovima uživati kao i u vrijeme kad su premijerno prikazivani u kinima.

- Nadam se da ćemo u istoj organizaciji sledeće godine biti u prilici da prikažemo nova filmska ostvarenja - rekao je Vujović.

- Nakon dve godine pauze zbog epidemije nalazimo se na istom mestu da pogledamo manifestaciju koja je ove godine specifična jer je omaž prerano preminuloj Sonji Savić. Organizovanje Dana srpskog filma dobar je primer kako se jačaju i produbljuju odnosi dva naroda i dve kulture, ali i podsticaj za sve da nastave tim putem - kazao je u ime Ambasade Srbije Davor Trkulja.

Imali smo potrebu da u ovim vremenima društvene nepravde, ratne euforije i histerije koja nas sve ozbiljno zlostavlja i gazi odaberemo ženu koja je poslužila kao svjetionik u vremenima kad su vrlo rijetki odabrali umjetničku scenu kao alternativu etiketiranju i govoru mržnje - rekla je Aneta Vladimirov, voditeljica odjela kulture u SNV-a.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više