Novosti

Politika

U Zagrebu i Beogradu u isto vrijeme održan skup solidarnosti sa stradalima

Povodom donacije Privredne komore Srbije od 50.000 eura na zagrebačkom Jezuitskom trgu i beogradskom Kalemegdanu, kod jednake skulpture kipara Simeona Roksandića koji je bio porijeklom iz razrušenih Majskih Poljana, održani su skupovi solidarnosti sa stradalim stanovništvom Banije

Large ribar

Predstavnici SNV-a, ambasade Srbije i HGK (foto Nenad Jovanović)

Strahote potresa sve nas više zbližavaju i osnažuju solidarnost među ljudima i tako nadvladavaju podjele, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na skupu solidarnosti podrške stanovništvu Banije pogođenom potresom.

Skup je u isto vrijeme održan u utorak, 12. januara, na zagrebačkom Jezuitskom trgu kod spomenika "Ribar", kipara Simeona Roksandića i na beogradskom Kalemegdanu kod iste Roksandićeve skulpture postavljene u glavnom gradu Srbije.

- Razlog zbog kojeg smo se okupili kod skulpture ribara koji se bori s vodenom zmijom je činjenica da je autor skulpture Simeon Roksandić. Kako smo pratili posljedice potresa i kad su Majske Poljane došle u prvi plan, podsjetili smo se da su iz toga sela kod Gline porijeklom Simeon Roksandić, matematičari Đuro i Svetozar Kurepa, predstavnici avangardnog pjesništva braća Ljubomir i Branislav Micić, kao i drugi značajni ljudi - rekao je Pupovac.

- Geste solidarnosti koje dolaze iz Srbije imaju značajnu poveznicu s Majskim Poljanama kao mjestom najvećeg stradanja, a to je kipar Simeon Roksandić i njegovo djelo ribara. Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora, dvije ambasade i mi okupili smo se i obilježili činjenicu da će PKS donirati 50.000 eura, da je Grad Beograd Mitropoliji zagrebačko ljubljanskoj donirao prvih 100.000 eura za kontejnere i da će tih donacija iz Beograda biti još, te da je Vlada Srbije donirala milijun eura. Proces pomoći solidarnog doprinosa smanjivanju stradanja i što je moguće bržeg oporavka ići će i dalje i ogledat će se u donacijama građevinskog materijala. Uskoro će stići tri šlepera materijala za gradnju iz Pazove, dolazi i iz Kikinde, kao i 1.000 pari gumenih čizama iz Pirota. Ovo je bila prilika da obilježimo činjenicu da su nakon ratnih strahota koje su nas podijelile, došle strahote potresa koje nas zbližavaju i dobivaju na snazi te kojima trebamo dati priliku jer potiču solidarnost umjesto podjela - kazao je Pupovac.

Pomoć dijelimo svima, bez obzira na nacionalnost

Odgovarajući na novinarska pitanja, naglasio je da se pomoć dijeli svima kojima je potrebna.

- Šleperi s građevinskim materijalom doniranim iz različitih dijelova Hrvatske dostupni su svima, kad dođu naručene čizme, bit će podijeljene svima. Donirali smo pomoć sugrađanima islamske vjere - Merhametu smo za potrebe obnove kuhinje donirali vlastita sredstva, romskoj zajednici u Sisku, Capraškim Poljanama i nekim drugim mjestima solidarno pomažemo u sociopsihološkoj pomoći, kao i u dostavi hrane i higijenskim potrepštinama. Isto ćemo nastaviti raditi s kontejnerima i svim drugim oblicima pomoći. Kao što srpska zajednica dobiva pomoć od Vlade, tako i mi trebamo dijeliti s našim sugrađanima drugih nacionalnosti - istaknuo je Pupovac.

Osvrnuo se i na osjetljivo spominjanje nacionalnosti poginulih.

- Bio je interes da se u odgovorima na pitanja novinara Tanjuga izbjegnu dezinformacije kako stradavaju samo Srbi ili dezinformacije kako se tretiraju Srbi u Hrvatskoj. Nama nije interes da se dijeli, nama je interes da budemo solidarni, a isto tako nam je veoma važno i značajno da godine diskriminacije, kojima su Srbi na području Banije bili izloženi u procesu obnove, razvoja ili zapošljavanja, budu iza nas i da to prevladamo zajedničkim naporima i stvaranju nove politike obnove i razvoja na području Banije - naglasio je.

Podržao je prijedloge istrage o lošoj obnovi kuća nakon rata 90-ih.

- Znam iz ranijeg iskustva, pa i svog, kako su se gradile kuće, ali ni u ovome ne smije biti generalizacije i pristupa koji će imati karakter hajke. Treba utvrditi tko su bili izvođači jer se često događa da jedan izvođač dobije ugovor, a obnovu izvodi treći podizvođač, pa se novac trošio na tri ruke dok ne bi došao do konačnog izvođača. Istinu ćemo teško utvrditi mi zastupnici. To je posao za istražne organe koji mogu ući u te dokumente, rekao je i naglasio da će Klub zastupnika SDSS-a razmotriti obje opcije.

"Knežija nikad neće biti Kneževina"

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na nametnutu distinkciju među nazivima Banija i Banovina te istup HDZ-ovke Dubravke Šuice koja je, prema pisanju medija, na sastanku predsjedništva HDZ-a napala sve koji koriste izraz Banija.

- Na to se ne bih osvrtao u ovom tragičnim momentima. Čuo sam da je osvanuo grafit "Knežija nikad neće biti Kneževina" čime je netko odgovorio onima koje muči priča oko toga Banija ili Banovina. Ima mjesta i za jedno i za drugo. Slušajte ljude koji o tome mogu nešto reći, koji su lišeni predrasuda u jezičnoj sferi i koje ne muči jezični nacionalizam i koji u ovim okolnostima ne etiketiraju ljude po tome koju će riječ iskoristiti - kazao je Pupovac i ocijenio da je Šuica tim istupom nanijela štetu sebi i svojoj stranci, a da je takvih iskaza bilo i ranije.

- Što se tiče mojeg osjećaja prema tom pitanju, govorim jezikom koji smatram da je primjeren i dobar i riječima koje pažljivo biram, što činim i u ovom slučaju. Riječ Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku, i nije nikog smetala niti ju je netko nametao. Hoće li snimka iz 1991. "Banijska praskozorja" biti preimenovana jer se netko naknadno sjetio da Banija mora biti prozvana Banovinom? Ostavimo se tog posla jer to pokazuje, ne naše prednosti, nego slabosti i vratimo se onom što je naš posao ovog trenutka - što je prije moguće smjestiti sve ljude u sigurno i toplo, a nakon toga razviti programe obnove i razvoja, pružiti punu zdravstvenu zaštitu i psihosocijalnu pomoć, kao i spriječiti da različite lihvarske i gotovo ratnoprofiterske osobe idu okolo i kupuju budzašto stoku seljaka koji je ne mogu zbrinuti zbog posljedica potresa – objasnio je.

Od medija ne treba praviti neprijatelje

Na pitanje o odnosima vlade i medija rekao je da od medija ne treba praviti neprijatelje, nego maksimalno surađivati. Mediji s jedne i Vlada s druge strane trebaju znati što je područje čije odgovornosti. Mediji ne mogu upravljati državom niti Vlada može upravljati medijima, naglasio je.

- U vrijeme kaosa i povišenih raspoloženja treba jako paziti kako da se kaos ne produbljuje, a informacije ne pretvaraju u dezinformacije i kako da se ne otežava onima kojima je posao da smanje kaos i rizik od širenja dezinformacija. Tu je odgovornost medija, a odgovornost Vlade je da brzo i organizirano djeluje i tako smanji mogućnost širenja nepovjerenja prema njoj - podvukao je u odgovoru.

Mjesto koje povezuje

- Danas na simboličan način pokazujemo međusobnu solidarnost, rekao je potpredsjednik HGK za Europsku uniju i međunarodne odnose Ivan Barbarić, zahvalivši PKS-u na donaciji uručenoj u Beogradu.

- Otkako nas je zadesila tragična situacija vezana uz potres, mi smo u bliskoj komunikaciji s PKS-om i svim gospodarskim komorama u okruženju. Zahvalio bih na njihovoj promptnoj reakciji i konstantnoj podršci u bilo kom vidu pomoći, pogotovo u danima pred nama. Svjedoci smo da se dosta tvrtki iz zemalja okruženja aktiviralo preko svojih komora i udruženja. Ovo je mjesto zajedništva jer se ovaj kip, odliven prije nekih 115 godina, nalazi i na Jezuitskom trgu i na Kalemegdanu, pa je ovo simbolično mjesto koje povezuje naše dvije države - rekao je Barbarić.

Skupu su prisustvovale i zamjenice predsjednika SNV-a Aneta Vladimirov i Dragana Jeckov, kao i otpravnik poslova ambasade Srbije Davor Trkulja.

U isto vrijeme održan je i skup na beogradskom Kalemegdanu, na kojem je predsjednik PKS-a Marko Čadež uručio ambasadoru Hrvatske u Beogradu Hidajetu Bišćeviću odluku o donaciji od 50.000 eura stanovnicima Banije pogođenim potresom.

Skup solidarnosti održan je u Beogradu. Kako je tamo bilo možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više