Novosti

Kronika

Укључивaњe eмигрaнaтa

Oпштинa Eрдут билa je дoмaћин мeђунaрoднoг скупa нa кojeм су прeдстaвници нeвлaдиних oргaнизaциja тумaчили кaкo eмигрaнтe учинити aктивним члaнoвимa зajeдницa

Et1wthh9qyyfdjc816gfat06evh

Učesnici projekta Solida

Opština Erdut je od 12. do 14. decembra bila domaćin međunarodnog skupa ‘Volontiranje i učešće imigranata u nevladinim organizacijama’ koji se odvija u okviru projekta ‘Solida’.

- Reč je o projektu čiji je cilj stvaranje mreže evropskih opština za promovisanje demokratskog učešća imigranata, pružanje podrške lokalnim upravama u razvoju nove prakse, politike i alata kako bi imigranti postali aktivni građani te uspostavljanje prve evropske mreže gradova na temelju solidarnosti - kaže Jelena Eklemović iz Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut (PORC). U projekat je uključeno ukupno sedam opština iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Portugala, Španije, Grčke i Malte.

U Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju održan je okrugli sto sa lokalnim organizacijama i volonterima u opštini Erdut, seminar ‘Uloga volonterskog centra Osijek u vremenu izbegličke krize’ i ‘Susret lokalnih volontera koji pomažu izbeglicama’.

O iskustvima s migrantskom krizom i volontiranju tokom i nakon talasa migracija kroz Hrvatsku, govorila je Jelena Kamenko Majer iz Volonterskog centra Osijek. Prema njenim rečima ovaj centar je tokom migrantske krize, od septembra 2015. do proleća 2016. godine, angažovao 183 volontera koji su odradili 18 hiljada volonterskih sati.

- Uključili smo se od samih početaka, prvo deleći humanitarnu pomoć na graničnim prelazima, a potom organizujući volontere i volontirajući u kampovima u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Sada smo aktivni u Kutini gde se nalazi Centar za prihvat azilanata, a radimo i sa decom bez odgovarajuće roditeljske pratnje koja se nalaze u Osijeku - kazala je Jelena Kamenko Majer. Svoja iskustva u radu s migrantima podelili su i predstavnici drugih organizacija.

- Većinom radim na terenu, na integraciji dece, mladih i odraslih. Danas sutra možemo svi biti migranti jer kakva je situacija i na to moramo biti spremni. Lokalna zajednica treba da pomogne integraciji migranata koliko god može. Tako se i ja trudim, učim ih jezik ako ništa drugo - kaže Snježana Blagojević, aktivistkinja Društva za razvijanje volonterskog rada iz Novog Mesta u Sloveniji.

Manuel iz Portugala takođe je bio uključen u rad s migrantima.

- U Lusadi imamo 200 do 300 imigranata kojima kroz volonterske aktivnosti i edukacije pomažemo da se na najbolji način integrišu u lokalnu sredinu. Ovakva vrsta projekta nam pomaže da saznamo šta druge zemlje rade na poboljšanju lokalnih politika i aktivnosti u odnosu na imigrante - kaže Manuel.

Projekti iz programa ‘Evropa za građane’ prilika su za uključivanje mladih ljudi koji kroz njih razvijaju svoje kompetencije i stiču nova znanja, veštine i iskustva. Milan Franić iz Dalja je nedavno zaposlen u PORC-u opštine Erdut i odmah se uključio u projekte iz programa Evropa za građane.

- Kroz ovakve projekte ću steći nova znanja koja mogu preneti drugim mladim osobama u svom okruženju. Želim svojim primerom pokazati da za nas ima mogućnosti da ostanemo ovde, ali da se za to moramo izboriti - kaže Milan. Načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić smatra da su ovakvi projekti od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više